Nederland kampt met een groeiend tekort aan leerkrachten. Dat komt onder meer door verkeerde bezuinigingen, schrijft de NRC.
Het tekort aan juffen en meesters leidt tot overvolle klassen, “leerlingen die naar huis worden gestuurd en onbevoegde leraren voor de klas,” schrijft de krant.
Basisschool De Spiegel liet vorige week de ouders schriftelijk weten dat het schoolbestuur overgaat op een vierdaagse schoolweek, omdat de school niet voldoende leerkrachten wist aan te trekken.
Platbezuinigd
Het tekort zal tot 2022 alleen maar toenemen, voorspelt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.
Een groot aantal leerkrachten gaat de komende zes jaren namelijk met pensioen. Jongeren kiezen steeds vaker voor beter betaalde baantjes en laten het platbezuinigde onderwijs links liggen.
Een kwart van de schoolbesturen verwacht de open plekken niet gevuld te krijgen, waardoor groepen zonder leerkracht zullen zitten.
Hele maatschappij de dupe
Om het tekort enigszins op te vangen, worden steeds meer parttimeleerkrachten ingeschakeld, onderwijsassistenten aangetrokken en zelfs studenten ingezet.
Voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad (de sectororganisatie voor het basis- en speciaal onderwijs) bij RTL: “We kampen met een groot probleem waar niet alleen leerlingen, maar op den duur de hele maatschappij de dupe van wordt. Er moet op de korte termijn een oplossing komen, anders krijgt een hele generatie minder goed onderwijs.”