In Nederland leven momenteel ruim 900.000 mensen in armoede, waaronder 221.000 kinderen. Sinds juli 2022 heeft de Nederlandse overheid extra maatregelen getroffen om armoede te bestrijden, zoals verhoging van toeslagen en uitbreiding van schuldhulpverlening.
Ondanks deze inspanningen blijft kinderarmoede een aanzienlijk probleem dat de toekomstperspectieven van deze kinderen in Nederland beperkt.
In Suriname is de situatie echter op een andere manier alarmerend. Hoewel slechts 12% van de kinderen in Suriname in armoede leeft, en 2% in extreme armoede, is de ernst van hun situatie vaak groter.
Dat laat het Internationaal VrouwenCollectief (KIVC) aan GFC Nieuws weten.
De beperkte toegang tot sociale vangnetten, onderwijs en gezondheidszorg verergert de situatie voor deze kinderen in Suriname aanzienlijk.
Bovendien zijn de economische omstandigheden in Suriname zodanig dat de impact van armoede veel zwaarder weegt op de ontwikkeling en welzijn van kinderen dan in Nederland.
Dit contrast wijst erop dat hoewel Nederland meer kinderen in armoede telt, de gevolgen van armoede voor kinderen in Suriname vaak dieper en ingrijpender zijn.
Beide landen staan volgens het KIVC voor de uitdaging om hun armoedebeleid te versterken, maar de prioriteiten en oplossingen zullen per land verschillen vanwege de unieke contexten.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.