Nederland stuurt 700.000 coronavaccins naar Suriname

GFC NIEUWSREDACTIE- Suriname krijgt de komende tijd uit Nederland zo’n 700.000 covid-vaccins.

Dat heeft de Volkskrant zaterdag uit Surinaamse en Nederlandse regeringsbronnen vernomen.

Met de Nederlandse hulp moet het mogelijk zijn iedereen in Suriname van boven de achttien jaar die dat wil een inenting te geven.

Afgelopen woensdag werd bekend dat Suriname de regering in Den Haag per brief had verzocht om vaccins.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Nieuw onderzoek: ‘mensen in nood kunnen via anus ademen’

Na twee weken, zo zei de Surinaamse minister van Gezondheidszorg Amar Ramadhin, was hierop uit Den Haag nog geen reactie gekomen.

Daarna is de zaak in een stroomversnelling geraakt. De oproep van minister Ramadhin leidde tot vragen in de Tweede Kamer.

Minister Hugo de Jonge van VWS zei afgelopen week in het parlement dat Nederland vanwege ‘de speciale relatie’ met Suriname in gesprek zou gaan over de mogelijk te bieden hulp.

Komende week spreekt in Nederland de ambassadeur van Suriname, Rajendre Khargi, verder over de precieze uitvoering van de Nederlandse steun.

Maar op ambtelijk niveau is tussen de ministeries van Volksgezondheid in Nederland en Suriname duidelijk gemaakt dat het waarschijnlijk om zo’n 700.000 vaccins in totaal zal gaan. Welke vaccins precies is nog onduidelijk.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: 11-jarige jongen berooft 80- jarige man en wordt opgepakt

De kans is groot dat Nederland ook zal helpen bij de logistieke ondersteuning van de vaccincampagne, zoals het dat ook heeft gedaan voor de Caribische rijksdelen.

Ook ander materiaal, zoals koelkasten die geschikt zijn om de vaccins te bewaren, zullen mogelijk uit Nederland moeten komen.

De covid-pandemie heeft in Suriname de toch al zeer broze volksgezondheidszorg onder grote druk gezet.

Het land kampt behalve met een gebrek aan geld ook met een ernstig tekort aan medisch personeel.

Zaterdag werd bekend dat mogelijk drie ziekenhuizen in Suriname vanwege het tekort aan verpleegkundigen hun IC’s voor pasgeboren kinderen moeten sluiten.

Overige berichten