fbpx

Nederland probeert explosieve toename coronagevallen terug te dringen met gedeeltelijke lockdown

GFC NIEUWS- Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden in Nederland.
Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt, zei premier Mark Rutte op een persconferentie.
Hij somde 8 kernpunten op die ingaan vanaf morgen, 14 oktober, om 22 uur. Ze blijven minstens vier weken gelden.
Onder meer gaan cafés en restaurants dicht, ook coffeeshops en terrassen. Eten afhalen mag wel en ook hotels mogen openblijven. Na 20.00 uur mag niemand nog alcohol verkopen of in de openbare ruimte drinken of zelfs bij zich hebben.
Verder mag een huishouden nog maximaal 3 gasten per dag uitnodigen. Vriendengroepen mogen met niet meer dan 4 mensen samenkomen, zowel binnen als buiten en mits de nodige afstand. Groepen in binnenruimtes mogen niet groter dan 30 mensen zijn, bijvoorbeeld in de cultuursector of op congressen.
Publiek blijft verboden bij alle sportactiviteiten en kantines blijven gesloten. Kinderen tot 18 mogen blijven sporten in teamverband, maar competities worden stilgelegd. Mensen ouder dan 18 mogen individueel blijven sporten, in groepsverband mag het nog met 4 mensen samen op voorwaarde dat afstand houden mogelijk is.
Alle evenementen worden verboden. Het gaat zowel om openluchtconcerten over buurtbarbecues tot theaterfestivals.
Winkels mogen geen koopavonden meer organiseren en moeten verplicht sluiten om 20.00 uur. Die laatste regel geldt niet voor winkels die levensmiddelen verkopen, maar ook zij mogen dus na 20.00 uur uur geen alcohol meer verkopen.

BEKIJK OOK
Parlementaire delegatie naar Egypte