fbpx

Nearshore Drilling project Staatsolie afgesloten, geen commerciële olievondst

GFC NIEUWS- Het Nearshore Drilling project wordt nu afgesloten.

Er zijn zes putten geboord voor de kust van ons land. Er is geen commerciële olievondst gedaan, wel kostbare data verzameld.

Het Nearshore Drilling project (NSD) van Staatsolie startte in april van dit jaar. Het boorplatform dat hiervoor ingezet werd, de West Castor, wordt gedemobiliseerd.

tijdens dit project zijn zes putten, Marai, Electric Ray, Kankantrie, Powisi, Gonini en Tukunari, geboord. De totale dieptes van de putten variëren van 1000 tot 3000m in waterdiepten van 8 tot 25m. Deze leverden geen commerciële olievondst op, maar wel heel kostbare data.

Dataverzameling was één van de subdoelen van het project. Aanvankelijk waren er tien putten gepland, waarbij de kans op het vinden van olie lag tussen de 10 en 27% met geschatte winbare hoeveelheden olie tussen 65 en 800 miljoen vaten. Er zijn door operationele belemmeringen en de inzichten gedurende het programma vier putten afgevoerd.

BEKIJK OOK
VHP: vaderschap is een dankbare taak

Van de zes geboorde putten, is er bij vier aanwezigheid van olie aangetoond, waardoor de potentie van olie in ons kustgebied nog eens is bevestigd.

Het project is binnen de geplande tijd en het budget uitgevoerd zonder incidenten of schade aan ons milieu.

Er is weinig data beschikbaar van het nearshore-gebied. Staatsolie vergaarde wel seismische data op basis waarvan er prognoses gedaan zijn en de locatie van de putten werd vastgesteld.

Nu met dit boorprogramma putdata verkregen is, kan de seismische data hiermee in verband worden gebracht.

Met deze informatie worden de geologische inzichten aangescherpt en wordt de kans van slagen verhoogd in de verdere zoektocht naar olie.

Staatsolie vindt het belangrijk dit gebied te blijven onderzoeken.