NDP: Santokhi’s corruptie-verhaal verhult eigen falen

chan santokhi

De Nationale Democratische Partij (NDP) uit stevige kritiek op de manier waarop de regering-Santokhi omgaat met de opschorting van infrastructurele projecten.

De partij stelt dat president Chan Santokhi en de ministers Parmanand Sewdien (Landbouw, Veeteelt en Visserij) en Riad Nurmohamed (Openbare Werken) de samenleving misleiden door te beweren dat het stopzetten van aanbestedingen een preventieve maatregel is tegen corruptie.

Volgens de NDP is het niet de regering die proactief optrad, maar de rechterlijke macht die op basis van integriteitskwesties en vermoedens van fraude en belangenverstrengeling besloot om de betreffende projecten stil te leggen.

De partij noemt hierbij specifiek de aanbesteding van het traject Apoera – Nickerie, waarbij vertrouwelijke informatie zou zijn gelekt naar een niet-gekwalificeerde aannemer, en de zaak rond de herinrichting van de Van ’t Hogerhuys- en Slangenhoutstraat, waarin de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) besloot de procedure opnieuw te laten uitvoeren.

De NDP stelt dat het falen van het aanbestedingsproces, zoals bevestigd door de rechterlijke macht, voortkomt uit gebrekkig bestuur en een gebrek aan transparantie.

De regering zou bovendien doelbewust de invoering van de nieuwe aanbestedingswet hebben uitgesteld tot na de regeerperiode, waardoor er onvoldoende waarborgen zijn voor verantwoordingsplicht en publieke controle.

De partij noemt het zorgwekkend dat de president de indruk wekt dat hij de werken vrijwillig heeft stilgelegd om corruptie te voorkomen, terwijl het juist gerechtelijke interventies waren die daartoe hebben geleid.

Door deze voorstelling van zaken zou volgens de NDP worden gepoogd om de aandacht af te leiden van bestuurlijke fouten en onregelmatigheden binnen het ministerie van Openbare Werken.

Nurmohamed wordt door de partij in het bijzonder bekritiseerd vanwege het verstrekken van onjuiste informatie met betrekking tot de aanbestedingen. De rechter oordeelde eerder al dat de minister eindverantwoordelijk is voor alle handelingen binnen zijn ministerie.

Volgens de NDP is zijn geloofwaardigheid hierdoor ernstig geschaad. Ook verwijst de partij naar eerdere controverses rond projecten zoals het hoofdbureau van politie en de nieuwe vergaderzaal van De Nationale Assemblee, waar eveneens sprake zou zijn geweest van gebrek aan transparantie.

De NDP roept de president en betrokken ministers op hun politieke verantwoordelijkheid te nemen en af te treden. Indien zij dat niet doen, zal de partij zich tot de procureur-generaal wenden met het verzoek om het parlement in overweging te geven de betrokken functionarissen in staat van beschuldiging te stellen.