fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

NDP antwoordt regering

GFC NIEUWS- Tijdens een online massameeting woensdagavond gingen diverse NDP-toppers in op uitspraken van de regering over de staatsschuld en de Covid-19-situatie in het land.
Ex-directeur van Volksgezondheid Cleopatra Jessurun, die de spits afbeet, weersprak de informatie dat er geen administratie is achtergelaten van het Covid-19-Fonds. De administratie moet de regering zoeken bij de afdeling Ontwikkelingsfinanciering van het ministerie van Financiën. Ze heeft bedankt als directeur, omdat het sinds bij de transitie verkeerd ging. Men heeft niet gewerkt aan een technische overdracht. De minister heeft geweigerd om de mensen op kantoor te ontvangen. Zij benadrukt dat er wel werkbare protocollen zijn ontwikkeld voor alle sectoren.
cleopatra jessurun | GFC
Het verbaast haar daarom dat de minister zegt die niet te hebben, omdat die aan hem zijn overhandigd. “Pe a moni de,” vroeg Jessurun. Het geld is onder meer gegaan naar het Wanica Ziekenhuis dat nu honderden Covid-19-patiënten opvangt, de repatriatievluchten die werden uitgevoerd om gestrande Surinamers terug te halen, apparatuur en medicijnen die zijn aangeschaft voor ziekenhuizen en quarantaineruimtes voor patiënten op te vangen.
Ex-parlementariër Sylvana Afonsoewa haalde aan dat de NDP nu meer dan ooit moet evalueren. Er is een smet geplaatst door enkelen op de NDP die gecorrigeerd moet worden. Er zullen consequenties verbonden moeten worden waar nodig. Waar verandering moet komen aan besturen en structuren, moet die doorgevoerd worden. De NDP heeft huiswerk.
Aan de zittende regering had Afonsoewo de volgende boodschap: “regering stop met klagen. Zoekt u geen sympathie bij het volk. Toen u in ze oppositie zat, vond u dat de governement–take niet verhoogd moest worden, IMF was niet goed, dus doet u het ook niet. U bent aan zet, stop met klagen. Een klagende regering komt zwak en irritant over. Een regering komt met oplossingen en zadelt mensen niet op met problemen. Kom en vertel Suriname: NDP heeft dit gedaan, maar dit is concreet wat ik ga doen. Het volk heeft de NDP in de oppositiebanken geplaatst en de NDP heeft het geaccepteerd. U moet als regering geen sympathie zoeken bij het volk. Gaat u werken, want als het goed gaat met Suriname, zal het ook goed gaan met NDP’ers.”
Ashwin Adhin, ex-vicepresident, zegt dat net zoals de regering de afgelopen twee weken gefaald heeft om de Covid-19-situatie te beheersen, zij getoond heeft dat zij niet in staat is om de crisis te managen. De regering heeft een valse start gemaakt, onderstreepte hij. “ Komt u met een crisisplan, maar in plaats daarvan krijgt het volk maatregelen die niet nodig zijn. U had belooft dat er geen belastingmaatregelen genomen zouden worden die de koopkracht zouden verzwakken. U had beloofd de koers te droppen, maar in plaats daarvan gaat u devalueren.”
Met de verregaande beschuldigingen heeft de regering volgens Adhin een drogreden gezocht om keiharde maatregelen af te kondigen en het volk sterk te verarmen, “terwijl dat niet mag en hoeft als u als regering u aan uw beloften houdt.” Wat de regering doet, is volgens hem de vorige regering en de NDP zodanig criminaliseren en zichzelf tot slachtoffer maken. “Het is een afleiding van de beloftes die u gedaan heeft.”
Adhin benadrukte dat alle informatie over de staatsschulden leningen al bekend waren. Hij hekelt het dat gesteld is dat US$ 4 miljard aan inkomsten niet verantwoord kan worden. 95% van alle staatsinkomsten gaan naar lonen, salarissen en subsidies “en met die kleine 5% dat overblijft hebben wij 500-plus projecten uitgevoerd.”
Het is ook bezijden de waarheid dat gesteld wordt dat bijna alle rijkdommen verpand of weggegeven zijn zonder voordelen voor het volk. “Over welke rijkdommen heeft u het president? De Bakhuysreserves zijn niet verpand, Staatsolie royalty’s zijn niet verpand. Alleen Newmont royalty’s zijn verpand en als die lening al is afgelost, zijn ze terug in de boezem van de staat. Heeft u zich misschien vergist en heeft u zaken verpand bij de laatste onderhandeling waar u bij aanzat?”
Ex-president en NDP-leider Desi Bouterse zegt dat hij geschokt en verbouwereerd was na de uitspraken van president Chandrikapersad Santokhi. “Nadat de uitslag van de verkiezing bekend was, had ik nauw contact met de president en vicepresident – elect. Ik heb ze gezegd dat ze hun borst konden natmaken, omdat het vanaf 2016 zeer slecht gaat met Suriname.”
Bouterse zegt dat hij ze erop heeft gewezen dat het land vanaf 2016 in ernstige financiële problemen is geraakt. “Ik heb ze erop gewezen dat zij het volk daarmee niet moeten opzadelen, maar ervoor moeten zorgen dat de mensen op tijd uitbetaald worden en dat de oudjes op tijd hun geld moeten krijgen. Djompo tek’ taki ano neks, naf’ tan anga nen. Nu doet men alsof men niets wist en verrast is dat er zoveel schulden zijn.”
Bouterse roept de regering op om af te stappen van dit pad, want dit brengt ons nergens. “Ik ben geschokt en bijna teleurgesteld. Het zal afhangen van de komende dagen hoe men omgaat met de macht welke het volk aan deze regering gegeven heeft. Zij zullen net als wij zwaar moeten evalueren. Er komt een change management team binnen de NDP en wij gaan de regering kritisch volgen. De NDP zal altijd antwoord geven; de gemeenschap verwacht dat de partij antwoord geeft. Hoe zaken zijn gepresenteerd, lijkt het alsof we een stelletje boeven zijn. Het brengt mensen in verwarring hoe op social media personen worden gecriminaliseerd. Wij mogen fel zijn naar elkaar toe, maar laten we niet vergeten dat wij elkaar nodig hebben om dit land samen verder op te bouwen,” aldus Bouterse.

OOK INTERESSANT
Surinaamse intellectuelen in Nederland overwegen schaduwregering op te richten