fbpx

NDP: Aangepaste Holi, een noodzaak in deze tijd!

INGEZONDEN– Holi is het kleurenfestival welke de lente inluidt.

De vruchtbaarheid en liefde wordt gevierd, alsook de overwinning van het goede op het kwade. In de uitdagende tijden en omstandigheden waaronder wij Surinamers anno 2021 leven, krijgt Holi een extra dimensie. Het feest kenmerkt zich door het bepoederen van elkaar met gekleurde poeder, doch dit is slechts een deel van Holi welke opgedeeld is in twee delen, namelijk de Holika Dahan en de Rangwali Holi.

Holika Dahan oftewel Holika verbranding vindt plaats aan de vooravond van Rangwali Holi. Hout en gedroogde takken worden verbrand op een brandstapel om symbolisch de overwinning van het goede op het kwade te markeren. Ook bij ons wordt de holika verbrand en verdwijnt het kwade in de vlammenzee bij de verbranding. Het is traditie dat de ochtend na de Holika verbranding vrienden en familie bij elkaar komen om Rangwali Holi te spelen.

Het in het openbaar met grote groepen vieren van Holi en het uitbundig ‘spelen van phagwa’ met poeder, kleursel, water en abir vindt helaas vanaf de uitbraak van COVID aangepast plaats.

Onder de huidige sociaal-maatschappelijke omstandigheden waar het succesvol functioneren volgens het nieuwe normaal op de proef wordt gesteld en wanneer gezinnen onder druk komen te staan door de hoge inflatie en winkelprijzen, blijft het uitbundig vieren van Holi voor velen een wens. Desondanks roepen we een ieder op om in vrede, saamhorigheid, eenheid en solidariteit te bezinnen.

BEKIJK OOK
22-jarige vrouw laat leven in het verkeer

Holi wordt gezien als een moment om samen te komen en samen te genieten van al het moois dat Holi te bieden heeft en dat gebeurt in Suriname als één volk, als een multi-etnische smeltkroes. Dit jaar wordt de multireligieuze aard van de Surinamer tentoongesteld door de heilige periode waarin wij ons nu bevinden.

Heel kort na elkaar vieren Hindoes, het Holi feest en Christenen, het Paasfeest, terwijl kort daarna de heilige maand Ramadan voor de Moslims aanbreekt. Alleen in Suriname staan wij gelijkwaardig en evenwichtig stil bij alle drie religieuze gebeurtenissen.

De NDP benadrukt dat de vredige manier waarop wij hier in staat zijn, ieder op zijn eigen manier, de religie te beoefenen uniek is in de wereld. Wij moeten trots hierop zijn en ons land met trots uitdragen. Laten wij daarbij de nadruk leggen op datgene dat ons bijeen brengt en nimmer op datgene dat ons scheidt.

De Nationale Democratische Partij wenst aan een ieder een Subh Holi toe.

Maandsalaris vanaf SRD 6000,- Vacatures beschikbaar voor administratieve krachten, gezondheidmasseuses en salesrepresentatives. Klik HIER voor meer informatie…..