fbpx
NDP aan regering: “hoe gaat u het financieel verkeer managen?”

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft in een schrijven aan de voorzitter van DNA aangegeven dat zij een vergadering aanvraagt inzake ’s lands financieel verkeer.

De fractieleider van de NDP, Rabin Parmessar, geeft in zijn schrijven aan dat de fractie een zorgwekkende situatie van het financieel verkeer constateert. Hieronder vallen onder meer:

– De kwaliteit van de elektronische infrastructuur ten behoeve van girale betalingen;

– Het beleid van lokale banken dat verschilt qua tarieven, wachttijden van dienstverlening en bereikbaarheid, welke

een directe impact hebben op het wel of niet, en in welke mate rekeninghouders kunnen beschikken over eigen

gelden;

– Het te snel en zonder goede opvang maatregelen overgaan tot het afschaffen van cheques, per 1 augustus 2020;

– Het opleggen van limieten door de banken en onvoldoende chartaal geld voor de klanten;

– De verhoging van de US-dollar koers bij de banken.

Dit alles zorgt voor enorme irritatie bij de rekeninghouders, stagnaties voor (buitenlandse) verplichtingen van organisaties en onzekerheid bij rekeninghouders. “Geconcludeerd mag worden dat er een groeiende parallel banking circuit ontstaat, hetgeen betekent dat geld wordt doorverkocht tegen een provisie van tussen de 0,5 en 2,5 procent.

Ondanks deze negatieve ontwikkelingen, wordt er bitter weinig informatie door de banken verschaft aan de samenleving. De Centrale Bank van Suriname, als de monetaire autoriteit, zwijgt in alle talen ondanks de geldomloop in de samenleving ernstig is verstoord. De rol van de toezichthouders laat te wensen over”, aldus het schrijven van de NDP-fractie.

De fractie stelt dat er in de informele sector in Suriname traditioneel veel contant geld in omloop is. Ook in het binnenland en in rurale gebieden worden nog veel transacties uitsluitend in contanten gedaan. De transformatie naar het girale is een positieve zaak, echter eist dit een goede voorbereiding qua voorlichting, infrastructuur, uniforme regelgeving en beveiliging.

De NDP-fractie vraagt aan de regering om het parlement te informeren over haar standpunten in deze en maatregelen om rust terug te brengen in het financieel verkeer.

Meer nieuws

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.