fbpx
Ndjuka neemt maatregelen tegen COVID-19

GFC NIEUWS- Het stamhoofd heeft de boodschap laten inspreken door een van zijn basya’s.

De oproep wordt via de radio en WhatsApp verspreid in een poging zoveel mogelijk stamgenoten snel te bereiken. “De autoriteiten doen hun uiterste best, maar de strijd is zwaar. Er zijn wel preventieve maatregelen bedacht die we kunnen hanteren om onszelf te beschermen tegen deze ziekte. Wereldwijd zijn overheden tot de conclusie gekomen dat thuis blijven kan helpen. Deze ziekte gaat van mens tot mens, ga niet op straat, vermijd contact en samenscholing, en houdt afstand elkaar,” aldus de granman.

Hij dringt bij de Ndjuka-gemeenschap aan om COVID-19 doodserieus te nemen. Als granman waarschuwt hij de stamleden ook tegen misvatting als zouden mensen van Afrikaanse afkomst immuun zijn tegen Coronavirus.

“Vergist u zich niet, uw bloed is niet anders dan de andere mensen. Deze ziekte kan iedereen treffen die zich eraan blootstelt; wees voorzichtig”, zei hij ook. Mensen met griep en koorts worden opgeroepen contact te maken met de dichtstbijzijnde medische post in hun dorp of regio.

Het Traditioneel Gezag zegt dat er wel begrip is voor noodzakelijke beweging van personen, maar dat er voorlopig geen ruimte is voor familiebezoeken, dansfeestjes, overbodige samenscholingen en vermakelijkheden.

“Wij leven mee met de nabestaanden van zij die als gevolg van deze ziekte het leven hebben gelaten, waar ook ter wereld. Wij bidden voor beterschap voor allen die geïnfecteerd zijn.”

Velantie heeft de Ndjuka-gemeenschap erop gewezen dat deze maatregelen geen verandering hebben gebracht in de cultuur en traditie. Tegen de achtergrond van het oprukkende virus, vindt hij het cruciaal om de instructies van de centrale overheid en gezaghebbende gezondheidsorganisaties strikt op te volgen.

De granman heeft de stam gerustgesteld dat alles weer wordt opgepakt als het tij is gekeerd.

Velantie heeft de preventieve maatregelen uitgevaardigd na afstemming met Paramaribo.

Meer nieuws

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.