Natuurwetgeving is prioriteit voor DNA

“Natuurlijk kapitaal kan een belangrijke drijver van de economische ontwikkeling zijn in Suriname”, dat is de conclusie van een Surinaamse delegatie bestaande uit leden van De Nationale Assemblée en vertegenwoordigers van de Universiteit, het ministerie van Financiën, Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer, Vereniging van Economisten en Conservation International, die eerder deze maand een studiereis ondernam naar Costa Rica.

Volgens de delegatie zal het vernieuwen van de natuurwetgeving dit jaar prioriteit krijgen. “Het zit echter nog onvoldoende in ons denken om te kunnen zien dat het bos dat we laten staan evenveel of wellicht meer kan opbrengen, dan als we het kappen. Als hét bosrijkste land ter wereld geeft dit kansen.” Dat is een van de reacties bij de uitwisseling met Surinaamse en Costa Ricaanse beleids- en wetsmakers.

De missie naar Costa Rica heeft de delegatie gesterkt in het beeld dat het met een visie, politieke commitment én actie mogelijk is om te verdienen aan het bos en de natuur en daarmee de economie te diversifiëren. Bovendien laat dat land zien dat het belangrijk is om wetten te hebben, instituten daadkracht te geven en nationale awareness te creëren over hoeveel waarde de natuur en het behouden van de natuur heeft.

Naar aanleiding van de gevolgde seminars en praktijkvoorbeelden van natuurbescherming in Costa Rica hebben de vice voorzitter van de Nationale Assemblée Melvin Bouva en de leden Grace Watamaleo, Roché Hopkinson, Marinus Bee en Asiskumar Gajadien onderling besloten om het proces van updaten van natuurwetgeving, bekend als Project Onze Natuur op 1 en de plannen van de regering in dit kader, in het proces vooraf als ook bij de behandeling in DNA te ondersteunen.

Een team van juristen is samen met vertegenwoordigers van de overheid en andere stakeholders bezig veldinformatie en kennis te verzamelen om de wetgeving futureproof te maken.

Het doel is om de vernieuwde wetgeving nog in 2018 aan te nemen in De Nationale Assemblée.(GFC)

Overige berichten