Nationale workshop voor implementatie Regionaal Actieplan Lederschildpad

actieplan schildpad

GFC NIEUWSREDACTIE- De Dienst Lands Bosbeer (LBB) van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer in Suriname heeft in samenwerking met WWF Guianas een belangrijke Nationale Workshop gehouden.

Deze workshop had als doel de implementatie en adaptatie van het Regionaal Actieplan voor de lederschildpad in Suriname te bespreken.

Tijdens de workshop werkten de deelnemers met de vier strategische lijnen die zijn opgenomen in het Regionaal Actieplan (RAP) voor de Noord-West Atlantische (NWA) lederschildpad.

Het doel was om gezamenlijk input te verzamelen, die vervolgens gepresenteerd zal worden tijdens de Regionale Workshop in het midden van juni 2023, waarbij de landen Suriname, Guyana, Frans-Guyana en Trinidad en Tobago betrokken zullen zijn.

Uit recent verzamelde data (2018, 2019) blijkt dat er zorgwekkende afnames zijn in de Guiana’s en Trinidad en Tobago, die voorheen de grootste kolonies nestelingsgebieden ter wereld hadden.

Het Regionaal Actieplan voor de NWA lederschildpad richt zich op het implementeren van beschermende maatregelen voor de nestelende populaties van lederschildpadden in de Guiana’s en Trinidad en Tobago.

OOK INTERESSANT
Aanhouding verdachten voor gekwalificeerde diefstal en vernieling graafmachine

Tijdens de workshop zijn belanghebbenden tot vier strategische lijnen gekomen die prioriteit hebben bij het aanpakken van de populatiedaling:

Wetgeving en handhaving
Bescherming en beheer van kritieke habitats
Maatschappelijke betrokkenheid
Behoefte aan wetenschappelijke gegevens
Elke strategische lijn bevat oplossingscomponenten met specifieke doelen, doelstellingen en activiteiten die in een periode van vijf jaar (2023-2027) moeten worden uitgevoerd.

De workshop bracht een diverse groep deelnemers bij elkaar, waaronder vertegenwoordigers van LBB/NB van het ministerie van GBB, verschillende ministeries, ngo’s, tour operators en vertegenwoordigers van belangrijke organisaties zoals het Kabinet van de President van de Republiek Suriname, STIDUNAL en Green Heritage Fund Suriname.

De deelnemers werden verdeeld in vier groepen op basis van de eerder genoemde strategische lijnen, waarbij zij hun input hebben gegeven en vervolgens hebben gepresenteerd.

Dit is een belangrijke stap in de gezamenlijke inspanningen om de lederschildpadpopulaties te beschermen en te behouden. Samenwerking tussen verschillende landen en belanghebbenden is essentieel om deze iconische soort te beschermen en een duurzame toekomst voor de lederschildpadden te waarborgen.

OOK INTERESSANT
17-jarige tiener ingesloten voor zware mishandeling buurjongen, 15