Nationale Taalraad Suriname presenteert nieuw voorstel voor nationaal taalbeleid

taalraad

De Nationale Taalraad Suriname (NTS) heeft een voorstel voor een nationaal taalbeleid overhandigd aan minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Het document bevat 19 beleidsadviezen, verdeeld over verschillende sectoren, en vormt de basis voor een nieuwe en actuele Taalwet.

“Er bestaat een concept uit 2015, maar dat is inmiddels sterk verouderd,” aldus Shebani Hiwat-Mahabiersing, voorzitter van de NTS. “De Taalunie uit Nederland staat klaar om ons in dit proces bij te staan. We moeten deze kans grijpen om een breed gedragen en modern taalbeleid te formuleren.”

Oprichting van een Instituut voor Taalonderzoek voorgesteld

Een belangrijk onderdeel van het voorstel is de oprichting van een Instituut voor Taalonderzoek, dat moet fungeren als kenniscentrum en uitvoerder van onderzoek en beleidsvoorbereiding.

Het laatste grootschalige taalonderzoek in Suriname dateert van 2012, en volgens de NTS is het hoog tijd voor een nieuw onderzoek dat de huidige taalontwikkelingen in kaart brengt.

Meertaligheid in het onderwijs centraal

Minister Ori erkende de urgentie van een vernieuwd taalbeleid en benadrukte dat ingrijpende beslissingen nodig zijn, vooral op het gebied van curriculumontwikkeling.

“De incorporatie van meertaligheid, vooral binnen het basisonderwijs, is een brandend vraagstuk. Het is goed dat we nu een raamwerk hebben om op voort te bouwen,” aldus de minister.

Hij sprak de intentie uit om nationale workshops met stakeholders te organiseren om de beleidsvoornemens breed te communiceren en draagvlak te creëren binnen de samenleving.

Taal als brug, geen barrière

Met dit initiatief onderstreept de NTS dat taalbeleid niet louter een educatief of cultureel vraagstuk is, maar ook een sociaal en economisch instrument dat bijdraagt aan inclusie, gelijke kansen en nationale eenheid.

“Het is aan het ministerie om te bepalen welke onderdelen verder uitgewerkt worden. Wij staan volledig open voor feedback en dialoog,” aldus Hiwat-Mahabiersing.