Nationale partners geïnformeerd over malariastatus

Een werkarm van het ministerie van Volksgezondheid heeft haar jaarlijkse border-meeting gehouden. Het doel van deze meeting is om nationale partners bewust te maken van de malariastatus van Suriname.

Ook het belang van malaria in onze buurlanden en welke impact het heeft op de Surinaamse malaria status wordt benadrukt. Tijdens deze meeting werd ook het Nationaal Malaria Eliminatieplan voor Suriname 2018-2020 dat in oktober 2017 is uitgekomen, gepresenteerd.

Suriname heeft malaria binnen de grenzen bijna geëlimineerd. Het doel is om in 2020 volledig malaria-vrij te zijn. Sinds 2006 is de incidentie van malaria in Suriname enorm gedaald en sinds 2014 zijn er jaarlijks minder dan 500 gevallen per jaar, waarvan minder dan 100 door besmetting in Suriname.

Volgens Helene Hiwat, coördinator van het Malaria Programma, zijn er in het afgelopen jaar slechts 40 gevallen geregistreerd. Op dit moment heeft het Malaria Programma veel te maken met import gevallen van malaria vanuit de buurlanden.

De meeste import komt volgens Hiwat door de goudmijners, afkomstig uit Frans-Guyana. Zij geeft verder aan dat er continu overleg plaats vindt tussen Suriname, Brazilië en Frans-Guyana over hoe dit probleem het beste aan te pakken.(GFC)

Overige berichten