fbpx
Nationaal Instituut Onderwijstoezicht in 2020 een feit

GFC NIEUWS- Het Nationaal Instituut voor Onderwijstoezicht zal in het eerste kwartaal van het dienstjaar 2020 een feit zijn.

Volgens president Desiré Bouterse zal met de implementatie van deze nieuwe inspectiestructuur, het toezicht op ons onderwijs in overeenstemming worden gebracht met de grondwettelijke voorschriften en met de modern opvattingen over onderwijstoezicht wereldwijd.

Het staatshoofd zei bij de presentatie van de Jaarrede in het parlement dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur verder gaat met het inzetten van ICT in het onderwijs.

Het ministerie bekijkt nu specifiek de mogelijkheden voor e-education, in verband met het garanderen van kwaliteitsonderwijs in alle delen van Suriname.

In dit dienstjaar zal, met het oog op de waarborging van de kwaliteit van het onderwijs, extra aandacht besteed worden aan de implementatie van de organisatorische en bestuurlijke componenten hiervan.

Een van de dringende vraagstukken die thans zal worden geregeld, heeft betrekking op de praktijk van de subsidies van de regering voor het onderwijs.

Het bestaande subsidiebesluit zal volgens de president, in gemeen overleg worden herzien en worden omgebouwd naar een public private partnership met betreffende instanties.

Met het oog op het verstrekken van subsidie en transparantie zullen van alle instanties de realisatiecijfers, – jaarplan en exploitatierekening – als basis dienen voor het te subsidiëren bedrag.

Het staatshoofd benadrukte dat de regering besloten heeft dat er geen heffing van de ouderbijdrage plaatsvindt voor leerlingen van scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs op juniorenniveau. Dit tegen de achtergrond van de grondwettelijke bepalingen, zoals verwoord in artikel 39 lid 1, dat de Staat het recht van alle burgers op onderwijs erkent en waarborgt en hun gelijke kansen biedt op scholing”, alsook lid 2a: “Bij de uitvoering van zijn onderwijsbeleid is het de plicht van de Staat om verplicht en vrij algemeen lager onderwijs te verzekeren.”

In dit dienstjaar zal verder gewerkt worden aan een oplossing van de problemen van het onderwijs in het binnenland. Daarbij zal worden gestreefd naar een integrale benadering van de problemen.

President Bouterse: “Het kan en mag niet waar zijn dat de kwaliteit van het onderwijs aan onze kinderen afhankelijk is van het gebied in Suriname waar men woont.”

Het staatshoofd zegt dat in dit dienstjaar ook verder zal worden gegaan met de inhoudelijke vernieuwingen van ons onderwijs. Daarbij zal veel aandacht worden besteed aan de beschikbaarheid van materialen en middelen die voldoen aan de eisen van een pedagogisch-didactisch gezonde en verantwoorde onderwijsleeromgeving.

Ook zal worden voortgegaan met de vernieuwingen van onze opleidingen en instituten voor de opleiding van onze leerkrachten.

Meer nieuws

SU4SU draagt ook bij aan 178 meldkamer

GFC NIEUWS- De 178 meldkamer van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) is onlangs officieel in gebruik genomen op het terrein van het BOG aan…

Nieuw ADEKUS-bestuur officieel ingesteld

GFC NIEUWS- Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft het nieuw bestuur van de Anton de Kom Universiteit geïnstalleerd. Dikke mensen slanken het…

CBvS publiceert jaarverslag 2015

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is uitgekomen met haar jaarverslag over 2015, waarin de algemene financiële en economische ontwikkelingen, alsook het door…

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….