fbpx

Nationaal Archief interesseert deelnemers voor publieksproject “Vind Jezelf, Vind SU”

GFC NIEUWS- Het Nationaal Archief Suriname (NAS) organiseert in het kader van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid het publieksproject “Vind Jezelf, Vind SU” (VJVS) in november.
De belangrijkste doelen van publieksprojecten zijn onder meer om de archievencollectie zichtbaar te maken voor het publiek (de bezoekers) en tegelijkertijd het publiek zelf ook te betrekken bij activiteiten van het NAS.
Audrey Koenders, onderdirecteur van het NAS, zegt dat bij het project VJVS er een beroep wordt gedaan op de gemeenschap om zich op te geven als deelnemer (vrijwilliger) bij het transcriberen (overschrijven) van de archieven.
Volgens Koenders beheert het NAS ongeveer 7 kilometers aan archieven (fysiek) maar als deze niet worden geraadpleegd door het publiek, zal het NAS als archiefinstelling haar doel voorbij schieten.
“In de eerste fase van dit project zullen de archieven die reeds online zijn geplaatst worden gebruikt. In de aanwezige inventarissen zijn de beschrijvingen van de archieven reeds opgenomen, maar om meer te weten over de specifieke inhoud van de archieven moeten deze nader toegankelijk worden gemaakt. Door deze files te transcriberen, manueel of middels een softwareprogramma, zullen wij de interessante verhalen die in deze archieven voorkomen kunnen belichten en raadpleegbaar maken voor een breed publiek”.
Het is dus heel belangrijk dat het NAS deelnemers gaat interesseren van verschillende achtergronden. Het maakt niet uit als personen geen oud (hand)schrift weten te lezen.
Trainingen zullen worden verzorgd door het NAS om oud schrift te kunnen lezen en ontcijferen en ook om met het software programma ‘Transkribus’ te werken.
Voor meer informatie over het project: 430040 #114, 430035, 431011 of u kunt mailen naar [email protected]

BEKIJK OOK
Vermiste 18-jarige tiener terecht