fbpx

Nasale vaccins: COVID-19 stoppen voordat het de longen bereikt

GFC NIEUWSREDACTIE- De mRNA-vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna hebben een grote rol gespeeld bij het voorkomen van sterfgevallen en ernstige infecties door COVID-19.

Maar onderzoekers zijn nog steeds bezig met het ontwikkelen van alternatieve benaderingen van vaccins om hun effectiviteit te verbeteren, inclusief hoe ze worden toegediend.

Immunoloog en microbioloog Michael W. Russell van de Universiteit van Buffalo legt uit hoe nasale vaccins werken en waar ze zich in de ontwikkelingspijplijn bevinden.

Vaccins kunnen worden toegediend via mucosale routes via de mond of neus. Dit induceert een immuunrespons door gebieden die het mucosale immuunsysteem stimuleren, waardoor mucosale afscheidingen SIgA-antilichamen produceren.

Er zijn verschillende bestaande mucosale vaccins, waarvan de meeste via de mond worden ingenomen. Momenteel wordt er slechts één, het griepvaccin, nasaal toegediend.

In het geval van neusvaccins zouden de virale antigenen die bedoeld zijn om het immuunsysteem te stimuleren, worden opgenomen door immuuncellen in het slijmvlies van de neus of amandelen.

OOK INTERESSANT
Mogelijk grote doorbraak in de strijd tegen diabetes

Hoewel de exacte mechanismen waarmee neusvaccins bij mensen werken niet grondig zijn bestudeerd, geloven onderzoekers dat ze analoog werken aan orale mucosale vaccins.

Antigenen in het vaccin induceren B-cellen op mucosale plaatsen om te rijpen tot plasmacellen die een vorm van IgA afscheiden. Dat IgA wordt vervolgens getransporteerd naar mucosale afscheidingen door het hele lichaam, waar het SIgA wordt.

Als de SIgA-antilichamen in de neus, mond of keel zich richten op SARS-CoV-2, kunnen ze het virus neutraliseren voordat het in de longen kan vallen en een infectie kan vaststellen.