fbpx

NASA ontdekt water bij buur op twee miljard kilometer afstand

Een opzienbarende ontdekking: na een reis van twee jaren ontdekte de NASA dat er water is – of was – op de asteroïde Bennu. De ontdekking werd gedaan door het OSIRIS-REx-ruimtevaartuig van de NASA, minder dan een week na het tripje van bijna twee miljard kilometer naar het rotsblok.

Twee spectrometers van de OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) zagen dat water gebonden was in klei over een groot deel van het oppervlak van de asteroïde.

De wetenschappers hadden gehoopt dat zij op Bennu, die op zo’n 160 miljoen kilometers van de zon zweeft, iets meer zouden kunnen leren over ons zonnestelsel, maar hadden er niet over durven dromen dat zij zo snel zo’n doorbraak zouden bereiken.

Gezien de hoeveelheid gebonden vocht moet er heel veel water op de razende rots geweest zijn, denkt de NASA.

De bodem is ook bezaaid met grote rotsblokken van enkele tientallen meters in diameter. De apparatuur nam een krater van 60 meter breed waar.

OSIRIS-REx maakt deel uit van het Origins-programma van de NASA en heeft als missie om meer te weten te komen over asteroïden en meer inzicht te krijgen in hoe planeten worden gevormd.

Foto: Twitter

BEKIJK OOK  Wayana Inheemsen kampen ook met wateroverlast