NAR bezorgd om alcohol- en drugsgebruik onder jongeren

De Nationale Anti-drugsraad( NAR) is door de regering, door tussenkomst van het ministerie van Volksgezondheid, in het leven geroepen om de drugsproblematiek in geheel Suriname aan te pakken. Voor de implementatie en coördinatie van het beleid heeft de NAR het Uitvoerend Bureau van de NAR (UBN) ter beschikking.

“Het zijn leden die benoemd en geïnstalleerd zijn door de presidentiële resolutie ter ondersteuning van alle belangrijke stakeholders binnen de verschillende netwerken”, zegt Marie Bunwaree, directeur van het Uitvoerend Bureau aan het NII.

In 2016 is er een tweede nationaal huishoudonderzoek gedaan, waar er is opgevallen dat er meer alcohol genuttigd wordt, gevolgd door cannabis en cocaïne. Dat is volgens Bunwaree ook het beeld bij de behandelcentra, zoals onder andere de afdeling detoxificatie van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) en stichting De Stem.

Het baart het bureau zorgen als er gekeken wordt naar het gebruik van alcohol en drugs, vooral onder de jongeren. Het gevaar van de zogenoemde partydrugs, zoals extasy, molly en sukru, die vallen onder synthetische drugs, zit vooral in de smaak, vanwege de steeds veranderende samenstelling.

Leerkrachten zijn volgens het UBN een belangrijke doelgroep binnen het voorkomen van drugsgebruik, omdat de school als een beschermende factor wordt gezien. Ook aan de ouders wordt een oproep gedaan extra alert naar hun kinderen toe te zijn.

Voor vragen of meer informatie kan ook de Facebookpagina van de National Anti-Drugs Raad bezocht worden.(GFC)

Overige berichten