fbpx

NAKS eert 12 bijzondere Surinamers met Iconenkalender

NAKS zal vrijdag de Iconenkalender 2019 aan het publiek presenteren. Met de Iconenkalender worden 12 Surinamers geëerd die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van Suriname, allen vanuit een andere invalshoek. Een belangrijk project voor de Surinaamse historie, het behoud van de Surinaamse Afro-Surinaamse cultuur en nationaliteitsbeleving.

De teksten zijn zowel in het Nederlands als in het Sranantongo om zodoende het gebruik van deze taal te promoten. Een passende “odo” die per icoon geplaatst is moet zorgen voor bewustzijn over dat stukje cultureel erfgoed.

Bij de keuze van de iconen is naast hun bijzondere prestaties en bijdrage aan de nationale cultuur en nationale ontwikkeling, ook gelet op genderverhoudingen, zodat er balans is in het aantal mannelijke en vrouwelijke iconen. Er is ook bewust gekozen voor een aantal bijzondere Surinamers dat nog in leven is, omdat NAKS van mening is dat helden ook gedurende hun leven de grani moeten krijgen die hen toekomt.

OOK INTERESSANT
Nog twee leden roversbende opgepakt voor aanrijden en beroven slachtoffer

Ook is een videopresentatie gemaakt waarin elk der iconen verder belicht wordt. Op de dag van de launch zal ook de opening plaats ebben van een expositie over deze twaalf voorbeeldpersonen. De planning is om ook een scholenprogramma uit te voeren waarbij de iconen, de kalender en de expositie een centrale rol zullen vervullen en waarbij de jeugd geïnformeerd wordt over belangrijke Surinamers uit de eigen historie, de Surinaamse taal en de Surinaamse odo.

De Sranantongo Werkgroep van NAKS heeft samen met het EUFRIE Documentatiecentrum voor de Afro-Surinaamse Cultuur een bijzondere bijdrage geleverd aan het welslagen van dit mooie project.

De kalenders zullen verkocht worden via NAKS Suriname en NAKS Nederland en via de lokale boekhandels.