fbpx

NAKS eert 12 bijzondere Surinamers, lanceert ook Iconenkalender en scholenexpositie

GFC NIEUWS- NAKS zal op 20 november in haar centrum de NAKS-Iconenkalender 2021 aan het publiek presenteren. Middels de iconenkalender worden 12 Surinamers geëerd die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van Suriname, allen vanuit een andere invalshoek.
Een belangrijk project voor de Surinaamse historie, het behoud van de Surinaamse Afro-Surinaamse cultuur en nationaliteitsbeleving.
De teksten zijn zowel in het Nederlands als in het Sranantongo om zodoende het gebruik van deze taal te promoten. Een passende “odo” die per icoon geplaatst is moet zorgen voor bewustzijn over dit stukje cultureel erfgoed.
Bij de keuze van de iconen is naast hun bijzondere prestaties en bijdrage aan de nationale cultuur en nationale ontwikkeling, ook gelet op genderverhoudingen, zodat er balans is in het aantal mannelijke en vrouwelijke iconen.
Er is ook bewust gekozen voor een aantal bijzondere Surinamers die nog in leven zijn omdat NAKS van mening is dat helden ook gedurende hun leven de grani moeten krijgen die hen toekomt.
Ook is een videopresentatie gemaakt waarin elk der iconen verder belicht wordt. Op 22 november, de dag van de launch, zal ook de opening plaatsvinden van een expositie over deze twaalf voorbeeldpersonen.
De planning is om ook een scholenprogramma uit te voeren waarbij de iconen, de kalender en de expositie een centrale rol zullen vervullen en waarbij de jeugd geïnformeerd zal worden over belangrijke Surinamers uit de eigen historie, de Surinaamse taal en de Surinaamse odo. De scholierenexpositie duurt van 19 tot en met 27 november.
Bijzonder bij deze 4e editie van de NAKS Iconenkalender is het engagement van het bedrijfsleven middels het plaatsen van advertenties op de Iconenkalender.
De kalenders zullen verkocht worden via NAKS Suriname en NAKS Nederland, via VACO en Readytex en andere nog nader aan te geven adressen. Ook via de Facebookpagina van NAKS kunnen bestellingen geplaatst worden.
De Sranantongo Werkgroep van NAKS heeft samen met het EUFRIE Documentatiecentrum voor de Afro-Surinaamse Cultuur een bijzondere bijdrage geleverd aan het welslagen van dit mooi project.

BEKIJK OOK
Strengere winkelcontroles in ressort Paramacca