fbpx

Nachtmerries op middelbare leeftijd gekoppeld aan verhoogd risico op dementie

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens onderzoek aan de Universiteit van Birmingham hebben mensen die op middelbare leeftijd frequente slechte dromen ervaren, meer kans om later in het leven de diagnose dementie te krijgen.

Nieuw onderzoek suggereert dat nachtmerries enkele jaren of zelfs decennia voordat de karakteristieke geheugen- en denkproblemen van dementie optreden, vaak voorkomen.

“We hebben voor het eerst aangetoond dat verontrustende dromen, of nachtmerries, kunnen worden gekoppeld aan het risico op dementie en cognitieve achteruitgang bij gezonde volwassenen in de algemene bevolking,” zei Dr. Abidemi Otaiku, van het Center for Human Brain Health van de Universiteit van Birmingham.

“Dit is belangrijk omdat er maar heel weinig risico-indicatoren voor dementie zijn die al op middelbare leeftijd kunnen worden geïdentificeerd. Hoewel er meer werk moet worden gedaan om deze verbanden te bevestigen, geloven we dat slechte dromen een nuttige manier kunnen zijn om personen met een hoog risico op het ontwikkelen van dementie te identificeren en strategieën in te voeren om het begin van de ziekte te vertragen. ”

BEKIJK OOK
Wonderen bestaan echt, zegt zeer hoog aangeschreven Amerikaanse intensive care specialist

Dr. Otaiku onderzocht gegevens van drie community-based cohorten in de Verenigde Staten voor de studie. Deze omvatten meer dan 600 volwassen mannen en vrouwen tussen 35 en 64 jaar; evenals 2.600 volwassenen van 79 jaar en ouder. Alle deelnemers waren dementievrij aan het begin van het onderzoek en volgden gemiddeld negen jaar voor de jongere groep en vijf jaar voor de oudere deelnemers.

De studie is op 21 september gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet, eClinicalMedicine.