fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Na naaktblokkade: Toerisme Vlaanderen ‘censureert’ Facebookhouders in ludiek protest

 

Wat is het verschil tussen het enigszins kunstzinnige porno met Russische meisjes op MetArt en de naakten van Vlaamse meesters als Peter Paul Rubens? Wat Facebook betreft: geen.

En daarom kreeg Toerisme Vlaanderen, een Belgisch toerismeagentschap, geen toestemming om promotionele berichten te plaatsen met meesterwerken waar enig bloot in voorkomt.

Zoals het drieluik ‘De Kruisafneming’. Daarin figureert de pas vermoorde Jezus in verregaande staat van ontkleding, want met slechts een lendendoekje aan: mag niet, oordeelden de Amerikanen.

Rubens

De Vlamingen schreven een open brief aan Facebook waarin zij klaagden dat hun berichten met schilderijen van de Vlaamse kunstenaar Peter Paul Rubens, toch een van de meest invloedrijke schilders van de 17e eeuw, bekend om zijn schilderijen van naakte volwassenen en engeltjes, waren weggehaald.

OOK INTERESSANT
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

Facebook is echter niet te verbidden. Hoewel afbeeldingen van artistieke naakten op de site zijn toegestaan, zijn “afbeeldingen met naaktheid of impliciete naaktheid” niet toegestaan ​​als onderdeel van advertenties, “zelfs als de afbeeldingen bedoeld zijn als artistiek of educatief.”

Omdat het praktisch onmogelijk is binnen Facebook een levend persoon te benaderen met een klacht over de organisatie, maakte Toerisme Vlaanderen een satirisch protestfilmpje waarin de artistieke censuur op de korrel wordt genomen.

Daarin wordt het Facebookbeleid omgekeerd toegepast: museumbezoekers met een Facebookaccount worden door ‘sociaal media inspecteurs’ – een soort Taliban-naaktpolitie – dringend, maar vooral vriendelijk dwingend verzocht het kunsthuis te verlaten. Wie geen Facebook heeft, mag blijven.

Foto: Wikipedia