fbpx

Na drie jaar COVID-19: surveillance en vaccinatie sleutel tot einde pandemie regio

GFC NIEUWSREDACTIE- Nu de COVID-19-pandemie haar derde jaar ingaat in de Pan-Amerikaanse regio, heeft de directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Jarbas Barbosa, de landen opgeroepen om het toezicht te versterken en de gaten in de vaccinatiegraad te dichten om een einde te maken aan de noodsituatie en zich beter voor te bereiden op toekomstige gezondheidscrises.

De afgelopen drie jaar waren er in de Amerika’s meer dan 190,3 miljoen gevallen van COVID-19 en meer dan 2,9 miljoen sterfgevallen, die respectievelijk 25% en 43% van het wereldwijde totaal uitmaakten.

“De pandemie onderstreepte dat geen enkel land of geen enkele organisatie ter wereld volledig voorbereid was op de gevolgen van deze pandemie”, zei Barbosa tijdens een persconferentie. Dit geldt ook voor de Amerika’s, een regio die “gekenmerkt wordt door ongelijkheid”.

Vandaag zijn de incidentiecijfers 20 tot 30 keer lager dan een jaar geleden, maar “hoewel we er nog niet helemaal uit zijn, gaat het al veel beter”, voegde hij eraan toe.

De directeur van PAHO benadrukte de sleutelrol die PAHO heeft gespeeld bij het helpen van landen om zover te komen. Dit omvat de opbouw en versterking van het regionale netwerk voor genomische surveillance van COVID-19, dat essentieel is voor het volgen van de evolutie van het virus en het toezicht op andere mogelijke pandemische pathogenen, waaronder vogelgriep. In de afgelopen drie jaar heeft het netwerk het mogelijk gemaakt meer dan 580.000 sequenties uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied in wereldwijde databanken te uploaden.

Dr. Barbosa benadrukte ook de rol die PAHO heeft gespeeld bij het in omloop brengen van COVID-19-vaccinstoten “door meer dan 160 miljoen doses via COVAX beschikbaar te stellen en door de landen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te helpen bij de uitrol van meer dan 1,3 miljard vaccindoses in minder dan twee jaar”.

OOK INTERESSANT
FOLS adviseert om schooldeuren 24 maart uit veiligheidsoverwegingen gesloten te houden

Ondanks deze verwezenlijkingen waarschuwde Dr. Barbosa dat “COVID-19 nog steeds onder ons is en dat het virus zich nog moet vestigen in een voorspelbaar patroon.”

“De afgelopen maand hebben we meer dan 1,5 miljoen nieuwe gevallen en 17.000 doden gezien,” zei de PAHO-directeur. “We mogen niet zelfgenoegzaam zijn.”

Dr. Barbosa waarschuwde dat, hoewel het aantal tests is gedaald, het van cruciaal belang is dat landen het toezicht handhaven en blijven versterken omdat het SARS-CoV-2-virus “zich snel kan ontwikkelen en aanpassen”.

Het bereiken van de 30% van de mensen die hun primaire COVID-19-vaccin nog moeten ontvangen, is ook van essentieel belang om “ons voor te bereiden op een nieuwe infectiegolf of een nieuwe zorgwekkende variant”.

Hoewel de regio tijdens de pandemie verschillende tegenslagen heeft gekend die “tekortkomingen in onze gezondheidsstelsels hebben blootgelegd of verergerd”, onder meer bij de opsporing en behandeling van ziekten zoals tbc en hiv, bij het testen en behandelen van niet-overdraagbare ziekten en bij de dalende percentages voor routinevaccinatie, hebben we nu een unieke kans om “gezondheid centraal te stellen op de agenda voor duurzame ontwikkeling”.

“We moeten ons richten op het herstellen van verliezen en op de wederopbouw van veerkrachtige gezondheidsstelsels die voor iedereen werken, en we moeten beter voorbereid zijn op toekomstige bedreigingen van de gezondheid”, aldus de PAHO-directeur.

“Aan het begin van mijn ambtstermijn is een van de belangrijkste doelstellingen de landen van Amerika te helpen de COVID-19-pandemie achter zich te laten.

“PAHO staat klaar om onze landen in Noord- en Zuid-Amerika te ondersteunen, om te leren van de COVID-19-pandemie en deze toe te passen.”