fbpx

Na Brexit: Endit voor Verenigd Koninkrijk?

“Alle voorwaarden zijn aanwezig voor een instorting van het systeem, groter dan de financiële crash van 2008”, zegt financieel analist Max Keiser nu het stof van de Brexit begint op te trekken.

“Wij hebben gezien dat markten uitverkoop houden en we hebben gezien dat wordt afgewaardeerd in boeken” zegt hij; “Ik weet zeker dat enkele hedgefondsen (beleggingsfondsen die open staan voor een beperkt aantal investeerders, met speciale bevoegdheden) het faillissement zullen aanvragen”.

Het rechtse Amerikaanse Politico Magazine beschrijft de situatie na Brexit als “chaos”. De Dow Jones (Dow Jones Industrial Average, DJIA, geeft het gemiddelde van de koersen van de aandelen van 30 Amerikaanse bedrijven) ging in één klap met 611 punten omlaag.

Financieel analisten kunnen het nog niet eens worden over de toekomsten van het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU). Richard Haass, voorzitter van de denktank Council on Foreign Relations, ziet het Verenigd Koninkrijk gedurende de komende vijf maanden verarmen en binnen vijf jaren verdwijnen.

londenMohamed El-Erian, hoofd economisch adviseur bij verzekeraar Allianz, ziet over vijf jaren juist een Engeland dat economisch en financieel hersteld is en groeit. De EU zal volgens El-Erian kleiner, harmonieuzer en beheersbaarder worden.

Voor nu denkt hij dat zowel Europa als het VK significant langzamer zullen groeien en een grotere financiële instabiliteit te wachten staat.

Danielle Pletka, van het American Enterprise Institute heeft een bescheidener mening: “Iedereen die beweert dat die weet wat de komende vijf maanden of vijf jaren zal gebeuren, liegt.”

Zij acht het risico groot dat het VK uiteen valt. Wat de EU aangaat, is er evenveel kans dat andere landen naar de uitgang stappen, als dat de EU tot inkeer komt, niet meer haar neus in de zaken van iedereen steekt en weer de gewone gemeenschappelijke markt wordt die haar leden voor ogen hadden, denkt Pletka.

Overige berichten