MZ zal Apetina beter informeren over vaccin

GFC NIEUWSREDACTIE- De Medische Zending (MZ) wil de Inheemse dorpen in het verre zuiden zoals Apetina veel beter informeren over het Covid-19-vaccin, AstraZeneca.

De mensen van Apetina hebben in een onlangs gehouden krutu met MZ besloten om het prikje voorlopig niet toegediend te krijgen. Ze kijken de kat uit de boom en zullen mogelijk over drie maanden de injectie nemen.

De mensen baseren zich op berichten van onder andere sociale media en hebben begrepen dat het vaccin negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Griepvaccinatie kan hartaanvallen bij ouderen helpen voorkomen

“We nemen de mensen niet kwalijk, want wij in bijvoorbeeld Paramaribo hebben makkelijk toegang tot internet en deskundigen om na te trekken of de berichten op waarheid berusten.”

“Daarom gaan we in hun taal en door hun eigen mensen de bewoners inlichten”, zegt Maureen van Dijk, die MZ-delegatieleider was in Apetina.

Het personeel van MZ en stamhoofd Ipomadi Pelenapin van de Wayana die het prikje al hebben gehad, kunnen hun ervaring delen met de gemeenschap. Echter, de negatieve dingen over het vaccin die worden beweerd door de mensen zullen ook door MZ onderzocht worden.

Vele mensen in de Inheemse dorpen in het zuiden kunnen nauwelijks Nederlands of Sranantongo praten. Door deze taalbarrière krijgen ze geen of weinig informatie over de AstraZeneca-vaccinatie.

MZ heeft in het paasweekend ook de mensen van Palumeu, Pelelu Tepu en Kawemhakan die in Apetina waren, te informeren over Covid-19, het vaccin en malaria. De mensen waren in Apetina in verband met kerkdiensten tijdens de paasdagen.

Overige berichten