fbpx
MZ en Malaria Programma houden krutu in Pelele Tepoe over forse stijging malariagevallen

GFC NIEUWS- Het aantal malariagevallen in het dorp Pelele Tepoe vertoont vanaf september een forse stijging in vergelijking met de andere maanden in 2020.

In het kader hiervan heeft de Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ) in samenwerking met het Malaria Programma van het ministerie van Volksgezondheid een spoed-krutu georganiseerd.

Deze krutu vrijdag gehouden in het dorp PeleleTepoe met de dorpskapitein, basja’s en de Rangers van ACT. Het doel van de krutu was om de malaria situatie in het dorp te bespreken en samen na te gaan hoe deze situatie beheersbaar te maken.

De directeur van de Medische Zending (MZ), Herman Jintie, heeft hierbij de kapitein gevraagd om na te gaan hoe hij samen met de bewoners van het dorp een bijdrage kan leveren. “Niet alleen MZ of het Malaria Programma moeten ervoor zorgen dat Pelele Tepoe malaria-vrij wordt, maar de gemeenschap en de stakeholders dienen ook een bijdrage te leveren,” zegt Jintie.

Het beleid van MZ is om te voorkomen dat er malaria gevallen in het binnenland van Suriname zijn. De gemeenschap levert een bijdrage door zich aan de preventieve maatregelen te houden en bij klachten zich gelijk aan te melden voor screening en behandeling ”, geeft de directeur aan.

De Medische Zending heeft voor een periode van 3 maanden een MZ-microscopist op de polikliniek geplaatst, die ter plekke de screening en testing zal uitvoeren. De behandeling wordt protocollair gedaan door een Gezondheidszorg Assistent (GzA) in nauwe samenspraak met de arts.

Helene Hiwat, Coördinator van het Malaria Programma van het ministerie van Volksgezondheid, geeft aan dat Suriname bijna malaria-vrij was. “De eerste malaria-outbreak voor dit jaar was op Palumeu die door goede samenwerking met de gemeenschap is geëindigd. Op dit moment hebben wij alleen op Pelele Tepoe en Apetina malaria gevallen, waarbij wij ook dezelfde samenwerking verwachten om Pelele Tepoe malaria-vrij te maken”, geeft ze aan.

Zij vraagt de kapitein en de gemeenschap ook mee te werken door aan zelfbescherming te doen (o.a. onder een klamboe te slapen) en deel te nemen aan de behandeling hiervan. De dorpskapitein gaf aan dankbaar te zijn dat er nationaal aandacht is voor de malaria situatie op Pelele Tepoe en heeft beloofd de boodschap over te brengen. Hij zal samen met zijn structuren er op toezien dat eenieder die het dorp binnenkomt, verplicht een screening op malaria zal ondergaan.

Samen met het ministerie van Volksgezondheid monitort MZ de malaria situatie in Pelele Tepoe en de nabijgelegen inheemse dorpen.

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…