fbpx

MZ brengt ‘One Stop Shop’ model naar diabeten binnenland

Alle 50 poliklinieken van de Stichting Medische Zending PHCS (MZ) moeten in de toekomst actiever dienen als ‘one stop shop’ voor binnenlandbewoners met suikerziekte. Men moet er terecht kunnen voor preventieve zorg met een dienstverlening variërend van de nodige gezondheidsmetingen, voedingssamenstelling en advies voor gymnastiekoefeningen alsook voetbehandeling. MZ zal het principe van de stichting One Stop Shop (OSS) incorporeren in haar beleid met betrekking tot de aanpak van chronische ziekten bij haar doelgroep.

Reeds is op basis van een samenwerkingsovereenkomst bij de poli’s op Powakka en Brownsweg een pilotproject in zes weken uitgevoerd, waarbij minstens 40 patiënten met de aandoening samen met hun begeleiders zijn getraind om hun eigen verantwoording voor verbetering van hun leef- en eetgewoonte ter hand te nemen.

De participanten aan de training “Feti Sukru Siki” hebben onder supervisie van een team van artsen, Health Eduactors, Fysiotherapeuten en Diëtisten geleerd om met meer ernst hun eetgewoonte aan te passen en meer positief te bewegen. De training is afgesloten met de uitreiking van de certificaten aan de deelnemers op Powakka en Brownsweg. Middels een kook-out hebben getrainde vrouwelijke diabeten gedemonstreerd hoe zij voortaan bij het koken beter zullen letten op de inhoud van voedsel zoals zij op de training hebben geleerd.

Continuïteit

Hoewel uit een toekomstige evaluatie van dit gezamenlijk project nog moet worden vastgesteld of het doel van de training is gehaald, roepen de participanten en lokale gezagdragers op tot voortzetting van deze voor hun effectieve lessen. Ze zijn vol lof over wat zij geleerd hebben in zes weken.

MZ-directeur Edward van Eer zei op Brownsweg: “Dit is geen droom. Alle poliklinieken zullen dit model krijgen.” Van Eer riep de diabeten op om zelf hun verlangen naar dit one stop shop model bekend te maken aan elke verantwoordelijke die hun gebied betreedt.

BEKIJK OOK
Enorme drukte bij pompstation om verhoogde brandstofprijzen

Kapitein Lambertus Waandels van Brownsweg heeft als hoge bloeddruk patiënt ook meegedaan aan de trainingen. “Laat het niet zo zijn dat wij alleen tijdens de training hebben gelet op onze voeding en lichamelijke bewegingen, maar dat we voor de rest van ons leven gezond blijven leven door ons aan deze mooie regels te houden”, zei Waandels aan de groep.

Praktijk
Getrainde vrouwen op Brownsweg zullen verschillende lessen implementeren. Junuva Treu zal naar aanleiding van de training een trimloopgroep starten onder de getrainde vrouwen en andere belangstellenden van Brownsweg. Zij is zelf tijdens de zes weken les afgevallen van 100 naar 75 kilogram door minder zoet, rijst, olie en grote porties te eten. Nu eet ze liever volkorenbrood en beweegt ze vaker door te lopen naar haar kostgrond en te pagaaien met de korjaal.

Meneer Makosi van Powakka zegt dat diabeten, waaronder hij, vaak klagen dat de medicijnen niet helpen zoals gewenst. Echter heeft hij bij de training ontdekt dat gezonde voeding en goede beweging een groot verschil kunnen uitmaken. “Ik merk het nu al na deze zes weken. Ik hoop dat we hiermee door gaan en dat de verdere begeleiding niet hierbij stopt. We hebben veel geleerd om op de juiste manier om te springen met de aandoening die wij hebben.”(GFC)