fbpx

MZ brengt kinderspecialistische missie naar Brokopondo

Dertien kinderen van Brokopondo Centrum en omgeving zijn dinsdag in hun eigen leefomgeving onderzocht door een kinderarts. Ze zijn gescreend op diverse voorkomende medische problemen zoals aangeboren afwijkingen, voedingsproblemen, ernstige luchtwegproblemen, maagdarminfecties en huidinfecties.

Op basis van de bevindingen heeft de specialist direct behandelingsafspraken gemaakt of de patiënt concreet laten verwijzen voor verder onderzoek en specialistische behandeling in Paramaribo.

De preselectie van de kinderen in verband met de komst van de kinderarts is gedaan door het gezondheidsteam van de Medische Zending PHCS (MZ) in het afgebakende werkgebied, de regio Brokopondo, met de poli’s op onder andere Balingsoela en Brokopondo Centrum.

Het team bestaat uit de gezondheidszorgassistenten, de ressortarts en de regiocoördinator die de uiteindelijke selectie maakt. De kindermissie is dit keer maar een dag gehouden. Afhankelijk van de MZ-regio kunnen er gemiddeld 20-40 kinderen worden bekeken bij dit soort missies.

Vanwege de samenwerking tussen MZ en de goudonderneming Surigold wordt er jaarlijks het Project Cure georganiseerd. Als onderdeel van dit Project Cure werd de specialistische missie voor kinderen van 9-12 april gebracht naar de regio Brokopondo.

Surigold heeft het gefinancierd, omdat zij als partner zich mede verantwoordelijk voelt voor de gezondheid van de woongemeenschappen in Oost-Suriname.

Als gevolg van de afgenomen overheidssubsidie de afgelopen jaren is MZ afhankelijk van de positieve steun die haar partners bieden om verder te werken aan de gezondheid van haar doelgroep in het binnenland. Met de kindermissie is de drempel verlaagd voor betere toegang tot de specialistische gezondheidszorg tot in de eigen leefomgeving.(GFC)

Overige berichten