fbpx
Mysterieuze viagra-achtige chemische lek mogelijk oorzaak slaapziekte en hoge seksdrift dorpelingen Kazachstan

GFC NIEUWS- In twee kleine dorpjes van Noord-Kazachstan leden de inwoners al jaren aan een mysterieuze slaapziekte en een onverklaarbare seksdrift van tijd tot tijd.

Overdag vielen de dorpelingen zonder aanleiding spontaan in slaap. Soms sliepen ze dagenlang, zodat het bijna leek alsof ze in coma lagen, schrijft The Sun.

Het eerste geval dook op in 2013, en onderzoekers zaten sindsdien met hun handen in het haar. Naast de spontane dutjes die dagenlang kunnen duren, waren er ook veel bijwerkingen. Mensen kregen last van hoofdpijn, misselijkheid, geheugenverlies en soms zelfs hallucinaties. Een paar schoolkinderen dutten in en werden wakker in een levensechte nachtmerrie, waar slangen in hun bed kropen en wormen hun handen opaten. Zelfs huisdieren vielen ten prooi aan de mysterieuze aandoening.

De dorpelingen hadden zelf wel een idee waar de ziekte door werd veroorzaakt: de verlaten uraniummijnen in de omgeving. Ooit waren de dorpjes bedrijvige mijnstadjes. Maar nadat de mijnen werden gesloten, na de val van de Sovjet-Unie, liepen de dorpen leeg.

Onderzoekers onderzochten het probleem, maar vonden in eerste instantie niet iets wat de ziekte kon veroorzaken. In sommige huizen was wel meer radioactiviteit dan gewoonlijk, maar niet zoveel dat het fenomeen verklaard kon worden. Ook werden de grond onderzocht op giftige zware metalen en de luchtkwaliteit werd gemeten, maar alle meten waren binnen de grenzen.

Er kwam uiteindelijk een grootschalig medisch onderzoek. Toen bleek daaruit dat de inwoners wel erg veel koolstofmonoxide inademden.

De oude uraniummijnen kregen weer bezoek van de onderzoekers. Ze testten de luchtkwaliteit opnieuw, en die uitkomst was – met het medisch onderzoek in het achterhoofd – opmerkelijk: ondanks dat de mijnen gesloten waren, stootten ze om de zoveel tijd koolstofmonoxide uit. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in de lucht, wat de echte reden is voor de slaapziekte in de dorpen.

Intussen zijn de dorpen geëvacueerd.

Meer nieuws

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.