fbpx

Mysterieus nieuw mineraal ontdekt in diamant

GFC NIEUWS- De onderzoekers troffen het mineraal aan in een diamant die in een mijn in Zuid-Afrika werd opgegraven.

Het mineraal heeft de naam goldschmidtite gekregen ter ere van Victor Moritz Goldschmidt, de grondlegger van de moderne geochemie.

De onderzoekers denken dat de Zuid-Afrikaanse diamant op ongeveer 170 kilometer onder het oppervlak is gevormd bij temperaturen die wel een slordige 1200 graden Celsius konden bereiken.

Maar dat is niet het enige wat ze ontdekten. Na een zorgvuldige analyse van het nieuw ontdekte mineraal, blijkt er iets vreemds aan de hand te zijn met de samenstelling.

BEKIJK OOK
Groep Inheemsen gaat politie aanklagen

Goldschmidtite heeft namelijk een vrij ongebruikelijke chemische samenstelling in vergelijking met andere mineralen afkomstig uit de aardmantel.

“Goldschmidtite bestaat uit hoge concentraties niobium, kalium en de zeldzame aardelementen lanthaan en cerium,” zegt onderzoeker Nicole Meyer. “Maar de mantel bestaat voornamelijk uit elementen zoals magnesium en ijzer.”

Bovendien blijkt het mineraal vooral uit kalium en niobium te bestaan. “Dit betekent dat het moet zijn gevormd met behulp van uitzonderlijke processen die deze ongebruikelijke elementen heeft samengebracht,” verklaart Meyer.