fbpx

Muziek theatervoorstelling ‘Mohini: fighting against time’

GFC NIEUWS-Achter de schermen staat de crew al klaar. De lichten in de zaal gaan uit, de muziek dooft en langzaam gaan de felrode gordijnen open. Daar staat actrice Helianthe Redan, in de rol van Mohini, als zieke, eenzame en gebroken vrouw.

Ze stort zich in een emotioneel relaas. Een klok en een spiegel aan weerszijden van het platform, weergeven de elementen die haar leven stuwen.

Na het relaas, wordt het publiek terug in de tijd gebracht. Behalve het terugdraaien van de wijzers van de klok, is ook aan het wisselen van haar bloes voor een blazer te zien dat zij een ander deel van het verhaal zal vertellen. Haar gezin staat centraal en haar man is haar lust en haar leven.

Tot vier keren toe wisselt zij het bovenstuk van haar outfit dat elementair wit is. Hiermee laat het stuk zien wat er allemaal komt bij kijken wanneer een vrouw de diagnose van borstkanker krijgt.

De emotionele roller coaster, de verschillende relaties in haar leven, maar ook de medische rompslomp. Er zijn ook herkenbare momenten voor de doorsnee burger, zoals de werkattitude in de maatschappij, maar ook de onprofessionele werkwijze waarmee patiënten en hun familie in ziekeninrichten geconfronteerd kunnen raken.

‘Mohini; fighting against time’, weergeeft ook de procedure die kan worden gevolgd na de constatering van een knobbel. Redan zingt overwegend het stuk bij elkaar op tonen van Jason Eduwaiti, die geen onbekende is in de Surinaamse muziek-, maar met name jazzwereld.

Hij bespeelt in het eerste gedeelte zijn gitaar, eerst een acoustische gitaar en daarna een electrische, maar wanneer de zwaardere tijden voor Mohini aanbreken, pakt hij een contrabas tevoorschijn.

Redan overtuigd in haar rol nog meer door de dramatiek die ze met haar make-up creërt. Eduwaiti geeft de tonen van het leven van Mohini aan, variërend van Blues tot Rock. In de voorstelling komt niet aan bod hoe het leven van Mohini afloopt, maar wel hoe zij besluit te leven.

Na de voorstelling vertelt de regisseur hoe het verhaal van Mohini tot stand is gekomen. “Ik heb veel research gedaan, ben naar een open dag van het AZ (Academisch Ziekenhuis Paramaribo) geweest, met verschillende vrouwen gesproken en Meriam May van Pink Ribbon Suriname heeft mij haar verhaal opgestuurd.”

BEKIJK OOK
Prijs bouwmaterialen binnen een jaar 54% duurder

Ook de ervaring die Redan heeft na 35 jaren in de zorgsector is goed van pas gekomen. Zij drukte de bezoekers na de voorstelling op het hart dat zelfonderzoek erg belangrijk is en dat personen die borstkanker hebben ondersteuning nodig hebben.

De regisseur hoopt dat met dit stuk, discussies in de samenleving op gang komen over borstkanker zodat de gemeenschap in ieder geval nadenkt over deze ziekte en de nasleep ervan. Ook komen relaties onder druk te staan wanneer wordt geconstateerd dat een partner lijdt aan borstkanker en deze ziek wordt. “Wij moeten ook gaan praten over de begeleiding voor mannen en kinderen wanneer zij met de ziekte geconfronteerd raken.”

Pink Ribbon Suriname heeft het theaterstuk geproduceerd om de samenleving voornamelijk te informeren over borstkanker.

Mai zei na de voorstelling, donderdag aan seniorenburgers en de media dat de grootste groep personen bij wie borstkanker wordt geconstateerd in Suriname, vrouwen zijn in de leeftijdsgroep tussen 50 en 70 jaar.

Zij vind het ook belangrijk dat deze ziekte uit de taboesfeer wordt gehaald. “Het is een ziekte net als andere ziektes, je wordt niet gestraft, niemand heeft wat voor je gezet, het overkomt je. Het overkomt je.”

De muziektheatervoorstelling ‘Mohini; fighting against time’ is een productie van Pink Ribbon Suriname, het geluid is van Ricardo Steeman, het decor is gemaakt door Roger Letterboom, de acteurs zijn Helianthe Redan (hoofdrol), Jean-Luc Josafath en Mimi Lowes (bijrollen) en de muzikale begeleiding wordt verzorgd door Jason Eduards, bekend onder de artiestennaam Jason Eduwaiti.

De tekst is geschreven door de regisseur met de actrice, die eveneens de songteksten hebben geschreven. Eduwaiti heeft de muziek gemaakt voor de liederen.

De voorstelling ging vrijdag in premiere, die voorstelling is een fundraiser om ook scholieren naar de voorstelling te laten komen. Daarna is het stuk te zien op zaterdag en zondag in theater Thalía aan de Nassylaan.