Mutatie bij parasiet die zorgt voor gevreesde ziekte en vooral dood jonge kinderen baart experts zorgen

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE-  Behalve de verschillende gemuteerde coronavirussen die de wereld in hun greep houden, zorgen nu ook nieuwe mutaties bij een parasiet voor bezorgdheid bij internationale gezondheidsexperts.

Door nieuwe mutaties bij een parasiet wordt de kans groter op het overlijden van een groot aantal jonge kinderen en zwangere vrouwen. Elke 2 minuten sterft een kindje onder de 5 jaar oud.

Op oudjaarsdag publiceerden deskundigen van de London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) dat er nieuwe mutaties bij een parasiet die malaria veroorzaakt zijn vastgesteld. Parasieten die deze gevaarlijke ziekte veroorzaken komen in Suriname alleen voor aan de oostgrens.

Deze gemuteerde stammen verhogen de resistentie tegen een medicijn dat wordt gebruikt om malaria bij zwangere vrouwen en kinderen te voorkomen, staat in PLOS Genetics.

Malaria is een dodelijke infectieziekte die wordt overgebracht door muskieten en zorgt voor ruim 1200 doden per dag. Voornamelijk jonge kinderen in Afrika in het zuiden van de Sahara komen eraan te overlijden, maar ook in andere wereldgebieden.

Door de opkomst van resistente stammen van de parasietensoort die malaria veroorzaken is het zeer moeilijk om het aantal doden terug te brengen.

Foto: unsplash

Overige berichten