Mungra: Geen geld voor zorg, wel voor prestigeprojecten

artsen operatie ziekenhuis

De frustratie onder artsen en medisch specialisten in Suriname groeit met de dag. De herhaalde vertragingen in salarisbetalingen zorgen niet alleen voor financiële druk, maar tasten ook het vertrouwen in het overheidsbeleid aan.

De beroepsgroep, die ondanks alles haar verantwoordelijkheden tegenover patiënten blijft nakomen, sluit collectieve acties inmiddels niet langer uit.

DNL-voorzitter Dharm Mungra uit stevige kritiek op het regeringsbeleid in een reactie aan GFC Nieuws.

Volgens hem kiest de regering ervoor om door te gaan met zogenoemde “mega-showprojecten” die nauwelijks of geen direct economisch rendement opleveren.

“Dat gebeurt dwars door alle financiële grenzen heen, zelfs ten koste van esnsentiële sectoren als de gezondheidszorg, het onderwijs en de werkgelegenheid,” aldus Mungra.

Aankoop obligaties Staatsolie

Wat de zorgen verder vergroot, is het verontrustende nieuws, dat de regering mogelijk in het diepste geheim zo’n 100 miljoen Amerikaanse dollars uit de valutareserves van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft aangewend voor de aankoop van obligaties bij Staatsolie.

Deze transactie zou stilgehouden zijn, vermoedelijk omdat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) daar nooit goedkeuring voor zou geven.

Of de monetaire gevolgen van deze besteding zijn onderzocht of meegenomen in de besluitvorming, is de grote vraag.

Volgens deskundigen kan dit onherroepelijke gevolgen hebben voor de valutakoersen.

Foto ter illustratie