fbpx

Mulo-leerlingen Galibi al een week thuis

GFC NIEUWS- Scholieren van Galibi, die te Albina de Mulo-school bezoeken, gaan sinds vorige week woensdag niet naar school, omdat de schoolboot niet vaart.
Boothouder Wijnberg Tokoe heeft over september en oktober geen betaling gekregen, waardoor hij geen geld heeft om de brandstof te kopen. Het gaat om 22 leerlingen, meldt de Inheemse organisatie Vids.
“We vinden dit heel erg, want onze kinderen zijn nu thuis en raken achter met hun schoolwerk. De ouders maken zich enorm bezorgd”, deelt Selowin Alamijawari, dorpshoofd van Langamankondre, mee.
Hij zegt dat de overheid telkens aangeeft dat het onderwijs prioriteit geniet. Echter, lijkt het tegendeel voor kinderen van het binnenland. “De scholieren hadden vorig schooljaar al soortgelijke problemen, waardoor sommige kinderen van de examenklas van de Mulo-school niet zijn geslaagd”, herinnert het dorpshoofd zich. Daarom hoopt hij dat spoedig het probleem wordt opgelost en de kinderen weer normaal onderwijs kunnen volgen.
Bootexploitant Wijnberg Tokoe verwacht dat hij nog deze week zijn betaling krijgt, waardoor de kinderen weer naar school kunnen. Hij legt uit dat in de dertien jaar dat hij belast is met het schoolvervoer hij nauwelijks heeft gestaakt.
Tokoe is ook touroperator, maar vanwege de Covid-19-situatie zijn er geen buitenlandse toeristen en heeft hij geen inkomen, waardoor hij de brandstof niet kan kopen. Ook de pomphouders willen tegenwoordig geen benzine op krediet geven. Tokoe geeft aan dat de brandstofprijs fors is gestegen en dat op basis hiervan de betaling ook aangepast dient te worden. Het transport van schoolkinderen is momenteel niet rendabel.
Om de route Galibi – Albina heen en terug te varen, verbrandt de buitenboordmotor van 40 pk ongeveer 70 liter gasoline per dag.

OOK INTERESSANT
Drugsverdachten aangehouden bij woninginvallen