fbpx

Mulo Brokopondo verlost van enorme stank na renovatie toilettengroep door Grassalco

GFC NIEUWS- Er was voorheen een enorme stank. Je kon niet rustig je behoefte doen. Nu kan ik weer op een schoon toilet zitten zonder een zakdoek op mijn neus te houden.”

Saveyola Seedo (17) laat zijn enthousiasme de vrije loop. Zijn blijdschap wordt gedeeld door meerdere leerlingen van Mulo Brokopondo. Ze zijn allen reuzeblij met de gerenoveerde toiletten.

Het project is gefinancierd door Grassalco voor ruim SRD 57.000,-.

De toilettengroep is afgelopen woensdag tijdens een korte bijeenkomst op de school overgedragen aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW&C). De officiële handeling bestond uit het onthullen van een plakkaat en doorknippen van een lint.

Het Staatsmijnbouwbedrijf geeft met de geste inhoud aan haar beleid van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De toilettengroep bevond zich in zeer deplorabele staat en moest dringend worden gerenoveerd. Alle acht toiletten ( 4 meisjes, 2 jongens en 2 voor leerkrachten) compleet met sisterns zijn vervangen, alsook de 3 pisbakken en 4 wasbakken. Alle ruimten zijn opnieuw betegeld en van een verflaag voorzien.

Het districtscommissariaat heeft ondersteuning verleend bij de aanleg van de waterinstallatie. De renovatie heeft bijkans drie weken geduurd.

Hygiёne

Alle sprekers hebben de nadruk gelegd op het in goede staat houden van de ruimten. “Letten jullie op elkaar. Jullie krijgen iets moois. Je kan het alleen mooi houden als je het onderhoudt”, hield de functionaris van de afdeling Inspectie Voortgezet Onderwijs voor Junioren van OW&C, Sefanja Jangbahadoer, de leerlingen voor. Zij sprak namens het ministerie.

Superintendent van de afdeling Community Relations van Grassalco, Niella Pinas, gaf aan waarom Grassalco het belangrijk vindt dat sanitaire voorzieningen op een school in orde moeten zijn en hoe die bijdragen aan het studiemilieu. “Wij hebben tijd en middelen in gestopt. Het is van jullie, houdt het dus goed en vooral schoon”, benadrukte ze tegenover de leerlingen.

BEKIJK OOK
EZ verleent geen ontheffing meer voor auto’s onder bouwjaar 2014

Toiletdame

Op de school staan ruim 350 leerlingen ingeschreven. Op de dependance op Brownsweg zitten meer dan 200 leerlingen. Het vorig jaar is 40 procent van de kandidaten geslaagd voor het VOS onderwijs.

Directeur Ria Atipa is Grassalco heel dankbaar voor de geste. “De toiletten zagen er verschrikkelijk uit, zo erg dat leerlingen op de LBO school aan de overkant hun behoeften moesten doen.” Tijdens de renovatiewerkzaamheden moest de hele school op die school naar toilet.

Atipa benadrukt dat ze hygiёne als een van de topprioriteiten ziet op de school. “Daarom gaan we de sanitaire ruimten heel netjes houden en zorgvuldig behandelen.” De school overweegt enkele voorstellen hoe die ruimten te managen. Zo wordt gedacht aan het aanstellen van een toiletdame.

Saveyola en Semaja Seedoo (15) willen ook hun bijdrage leveren. Zo beloven zij een ieder te mobiliseren de toiletten netjes te houden. “Wij moesten voorheen met een emmer water de toiletten doorspoelen, maar nu kunnen wij gewoon doortrekken”, herinnert Semaja een positieve ontwikkeling. “Als het nodig is zullen we zelf opruimen en schoonmaken”, zegt ze.

Savejola gaat een stapje verder: Ik zal op de andere leerlingen letten en aan het schoolhoofd doorgeven als ik merk dat iemand rommel maakt”.