fbpx
Mulo Brokopondo verlost van enorme stank na renovatie toilettengroep door Grassalco

GFC NIEUWS- Er was voorheen een enorme stank. Je kon niet rustig je behoefte doen. Nu kan ik weer op een schoon toilet zitten zonder een zakdoek op mijn neus te houden.”

Saveyola Seedo (17) laat zijn enthousiasme de vrije loop. Zijn blijdschap wordt gedeeld door meerdere leerlingen van Mulo Brokopondo. Ze zijn allen reuzeblij met de gerenoveerde toiletten.

Het project is gefinancierd door Grassalco voor ruim SRD 57.000,-.

De toilettengroep is afgelopen woensdag tijdens een korte bijeenkomst op de school overgedragen aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW&C). De officiële handeling bestond uit het onthullen van een plakkaat en doorknippen van een lint.

Het Staatsmijnbouwbedrijf geeft met de geste inhoud aan haar beleid van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De toilettengroep bevond zich in zeer deplorabele staat en moest dringend worden gerenoveerd. Alle acht toiletten ( 4 meisjes, 2 jongens en 2 voor leerkrachten) compleet met sisterns zijn vervangen, alsook de 3 pisbakken en 4 wasbakken. Alle ruimten zijn opnieuw betegeld en van een verflaag voorzien.

Het districtscommissariaat heeft ondersteuning verleend bij de aanleg van de waterinstallatie. De renovatie heeft bijkans drie weken geduurd.

Hygiёne

Alle sprekers hebben de nadruk gelegd op het in goede staat houden van de ruimten. “Letten jullie op elkaar. Jullie krijgen iets moois. Je kan het alleen mooi houden als je het onderhoudt”, hield de functionaris van de afdeling Inspectie Voortgezet Onderwijs voor Junioren van OW&C, Sefanja Jangbahadoer, de leerlingen voor. Zij sprak namens het ministerie.

Superintendent van de afdeling Community Relations van Grassalco, Niella Pinas, gaf aan waarom Grassalco het belangrijk vindt dat sanitaire voorzieningen op een school in orde moeten zijn en hoe die bijdragen aan het studiemilieu. “Wij hebben tijd en middelen in gestopt. Het is van jullie, houdt het dus goed en vooral schoon”, benadrukte ze tegenover de leerlingen.

Toiletdame

Op de school staan ruim 350 leerlingen ingeschreven. Op de dependance op Brownsweg zitten meer dan 200 leerlingen. Het vorig jaar is 40 procent van de kandidaten geslaagd voor het VOS onderwijs.

Directeur Ria Atipa is Grassalco heel dankbaar voor de geste. “De toiletten zagen er verschrikkelijk uit, zo erg dat leerlingen op de LBO school aan de overkant hun behoeften moesten doen.” Tijdens de renovatiewerkzaamheden moest de hele school op die school naar toilet.

Atipa benadrukt dat ze hygiёne als een van de topprioriteiten ziet op de school. “Daarom gaan we de sanitaire ruimten heel netjes houden en zorgvuldig behandelen.” De school overweegt enkele voorstellen hoe die ruimten te managen. Zo wordt gedacht aan het aanstellen van een toiletdame.

Saveyola en Semaja Seedoo (15) willen ook hun bijdrage leveren. Zo beloven zij een ieder te mobiliseren de toiletten netjes te houden. “Wij moesten voorheen met een emmer water de toiletten doorspoelen, maar nu kunnen wij gewoon doortrekken”, herinnert Semaja een positieve ontwikkeling. “Als het nodig is zullen we zelf opruimen en schoonmaken”, zegt ze.

Savejola gaat een stapje verder: Ik zal op de andere leerlingen letten en aan het schoolhoofd doorgeven als ik merk dat iemand rommel maakt”.

Meer nieuws

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…