fbpx
Facebook Pagelike Widget

Moskeeschutter die 51 personen doodschoot bekend schuld

GFC NIEUWS- Het gaat om de meest dodelijke schietpartij in Nieuw-Zeeland in de moderne tijd. De hoofdverdachte heeft afgelopen week schuld bekend.

De aanslagen van Christchurch waren een terroristische aanslag op 15 maart 2019 tegen twee moskeeën in de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland. Er vielen 51 doden.

De aanslag begon tijdens het vrijdaggebed. Brenton Tarrant, een Australiër van 28 jaar die gekend was voor extreemrechtse ideeën, begon te schieten in de Masjid al-Noor-moskee (Hagley Park). Even later volgde een schietpartij in de Linwood Masjid-moskee (Linwood). Tarrant toonde zijn acties via livestreaming rechtstreeks op sociale media.

Bij de tweede moskee werd de gehelmde schutter verjaagd nadat hij enkele doden had gemaakt. Abdul Aziz, een 48-jarige Afghaan, gooide met een leeggeschoten wapen het autoraam van de terrorist kapot terwijl deze nieuwe wapens aan het nemen was. Daarop vluchtte de schutter weg in zijn wagen, mogelijk omdat hij dacht te zijn beschoten. Hij werd opgemerkt door twee agenten in een dienstvoertuig, die hem na een korte achtervolging ramden en overmeesterden.

Er werden in totaal vier arrestaties verricht, drie mannen en een vrouw. Een van de arrestanten werd al snel weer vrijgelaten.

Brenton Tarrant was in het verleden werkzaam als fitnessinstructeur. Hij zou tijdens zijn reizen naar Europa en Azië mogelijk zijn geradicaliseerd. Een dag na de aanslag werd hij voorgeleid op verdenking van moord.

Vlak voor de aanslag zette Tarrant een 74 pagina’s tellend manifest online, getiteld The Great Replacement (“De grote vervanging”), in wat een verwijzing lijkt naar Renaud Camus.

In het manifest beschrijft Tarrant zichzelf en geeft hij uitleg over zijn daad. Hij zou een gewone jeugd hebben gehad, zonder noemenswaardige problemen. Hij schrijft niet te hebben gestudeerd aan een universiteit omdat universiteiten hem niets te bieden zouden hebben.

Tarrant zou actief zijn geweest op anonieme internetfora zoals 8chan en deze hebben gebruikt om zijn extreme overtuigingen te delen en voeden. Op deze fora verspreidde hij zijn manifest en links naar de livestream van zijn daad.

Facebook verwijderde in de eerste 24 uur na de aanslag 300.000 video’s van de ¬gebeurtenissen en voorkwam 1,2 miljoen uploads.

Tarrant zou ervan zijn overtuigd dat de westerse samenleving wordt ‘overspoeld’ door groepen die daarin niet thuishoren. Met name de geboortecijfers van moslims in Europa, zo schrijft hij in zijn manifest, zijn voor hem aanleiding tot het plegen van een aanslag.

De meeste slachtoffers waren oorspronkelijk afkomstig uit Afghanistan, India, Pakistan, Bangladesh en Somalië. Velen van hen waren hun thuisland ontvlucht om een beter bestaan te zoeken in Nieuw-Zeeland.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…