Moskeeschutter die 51 personen doodschoot bekend schuld

GFC NIEUWS- Het gaat om de meest dodelijke schietpartij in Nieuw-Zeeland in de moderne tijd. De hoofdverdachte heeft afgelopen week schuld bekend.
De aanslagen van Christchurch waren een terroristische aanslag op 15 maart 2019 tegen twee moskeeën in de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland. Er vielen 51 doden.
De aanslag begon tijdens het vrijdaggebed. Brenton Tarrant, een Australiër van 28 jaar die gekend was voor extreemrechtse ideeën, begon te schieten in de Masjid al-Noor-moskee (Hagley Park). Even later volgde een schietpartij in de Linwood Masjid-moskee (Linwood). Tarrant toonde zijn acties via livestreaming rechtstreeks op sociale media.
Bij de tweede moskee werd de gehelmde schutter verjaagd nadat hij enkele doden had gemaakt. Abdul Aziz, een 48-jarige Afghaan, gooide met een leeggeschoten wapen het autoraam van de terrorist kapot terwijl deze nieuwe wapens aan het nemen was. Daarop vluchtte de schutter weg in zijn wagen, mogelijk omdat hij dacht te zijn beschoten. Hij werd opgemerkt door twee agenten in een dienstvoertuig, die hem na een korte achtervolging ramden en overmeesterden.
Er werden in totaal vier arrestaties verricht, drie mannen en een vrouw. Een van de arrestanten werd al snel weer vrijgelaten.
Brenton Tarrant was in het verleden werkzaam als fitnessinstructeur. Hij zou tijdens zijn reizen naar Europa en Azië mogelijk zijn geradicaliseerd. Een dag na de aanslag werd hij voorgeleid op verdenking van moord.
Vlak voor de aanslag zette Tarrant een 74 pagina’s tellend manifest online, getiteld The Great Replacement (“De grote vervanging”), in wat een verwijzing lijkt naar Renaud Camus.
In het manifest beschrijft Tarrant zichzelf en geeft hij uitleg over zijn daad. Hij zou een gewone jeugd hebben gehad, zonder noemenswaardige problemen. Hij schrijft niet te hebben gestudeerd aan een universiteit omdat universiteiten hem niets te bieden zouden hebben.
Tarrant zou actief zijn geweest op anonieme internetfora zoals 8chan en deze hebben gebruikt om zijn extreme overtuigingen te delen en voeden. Op deze fora verspreidde hij zijn manifest en links naar de livestream van zijn daad.
Facebook verwijderde in de eerste 24 uur na de aanslag 300.000 video’s van de ¬gebeurtenissen en voorkwam 1,2 miljoen uploads.
Tarrant zou ervan zijn overtuigd dat de westerse samenleving wordt ‘overspoeld’ door groepen die daarin niet thuishoren. Met name de geboortecijfers van moslims in Europa, zo schrijft hij in zijn manifest, zijn voor hem aanleiding tot het plegen van een aanslag.
De meeste slachtoffers waren oorspronkelijk afkomstig uit Afghanistan, India, Pakistan, Bangladesh en Somalië. Velen van hen waren hun thuisland ontvlucht om een beter bestaan te zoeken in Nieuw-Zeeland.

Overige berichten