Moskeemoorden Nieuw-Zeeland ‘tonen epidemie van haat en angst die over de wereld trekt’

Redactie GFC Nieuws — De massamoord in Nieuw-Zeeland, waarbij tientallen gelovigen werden vermoord in twee moskeeën, laat zien dat er een epidemie van haat en angst over de wereld trekt. We moeten letten op de dingen die wij zeggen en doen, om dit niet te versterken.

Dat zei dr. Eddie Glaude Jr., een professor aan de universiteit van Princeton, in het programma ‘Morning Joe’ van de Amerikaanse tv-zender MSNBC. Hij sprak over het bloedbad vrijdag in Christchurch, Nieuw-Zeeland.

In de uitzending werd de vergelijking gemaakt met soortgelijke aanslagen in de Verenigde Staten: Charleston in de AME-kerk, de Baptistenkerk in Southerland Springs (Texas), en de Tree of Life-synagoge in Pittsburgh.

“Wat interessant is, is dat het niet alleen om anti-immigratie gaat. Er is een ideologie die dit aandrijft,” zei Glaude.

Witte helden

Hij verwees naar een verslag in de New York Times. De waarschijnlijke dader,  Brenton Harris Tarrant (28) noemde in zijn manifest zijn witte nationalistische helden, onder wie Donald Trump en programmamaakster Candace Owens.

De terrorist zei dat hij wapens gebruikte om een debat over het Tweede Amendement in de Verenigde Staten op gang te brengen, en “dat hij naar ons opkijkt als deelnemer in deze gruwelijke daad.”

“Wat het onthult,” zei Tarrant, “is dat er een epidemie van haat en angst is die de wereld overspoelt. En we moeten rekening houden met onze eigen retoriek en onze eigen acties, hoe we het stimuleren.

Mijn hart gaat uit naar de families. Dit is vreselijk. Maar het is een teken van hoe donker onze tijden zijn.”

Overige berichten