Moordende agent Nantes wijzigt verklaring: geen zelfverdediging, maar ongeluk

De Franse politieman die de 22-jarige Aboubakar Fofana dinsdag met een schot in de nek doodschoot, waarna rellen uitbraken die al dagenlang duren, heeft zijn verhaal bijgesteld.

 

Direct na het incident verklaarde hij dat hij Aboubakar uit zelfverdediging had gedood nadat de man op hem was ingereden. Vrijdag zei hij dat het een ongeluk was.

Laurent-Franck Lienard, advocaat van de agent, zegt dat ‘Hij erkent dat hij een verklaring aflegde die niet in overeenstemming was met de waarheid,’ over de onverwachte draai van zijn cliënt.

Volgens France 24 hadden ooggetuigen reeds verklaard dat het verhaal van de agent niet klopte.

Migranten

Donderdagavond waren er voor de derde opeenvolgende nacht hevige botsingen in Nantes tussen betogers en honderden man oproerpolitie in vooral arme wijken waar veel migranten wonen.

Meer dan 50 auto’s werden in brand gestoken, waaronder die van burgemeester Johanna Rolland. Jongeren gooiden molotowcocktails naar de politie en staken vuilniscontainers in brand.

Aan verschillende gebouwen werden vernielingen aangericht, en er werd geprobeerd brand te stichten bij een school en een pompstation. 

Bewoners van arme wijken klagen al jaren over het brute optreden van de politie tegen vooral etnische groepen. Vorig jaar werd een zwarte man door agenten anaal gepenetreerd met een gummiknuppel.