Moordenaars Jamal Khashoggi door USA opgeleid, zegt Washington Post

Redactie GFC Nieuws — Minstens een deel van de Saoedische geheim agenten die betrokken waren bij de gruwelijke moord op de journalist Jamal Khashoggi is door de VS getraind. Dat onthult de Washington Post in een rapport.

De verhouding tussen de inlichtingendiensten van Amerika en Saoedi-Arabië kwam hierdoor onder druk, schrijft columnist David Ignatius. Bronnen van de Post in beide landen bevestigen dat de samenwerking op verschillende niveaus is bevroren.

 

Binnen de Amerikaanse overheid wordt kroonprins Mohammed Bin Salman (MBS) vergeleken met een Saoedische versie van Saddam Hoessein, die zij zien als eveneens een “autoritaire vernieuwer”.

Hij wordt beschouwd als de hoofdverantwoordelijke voor de moord op Khashoggi. Zolang hij daar niet openlijk voor uitkomt, kan de relatie met de VS niet worden hersteld, zeggen de bronnen.

MBS kwam donderdag zijn critici tegemoet door drie vrouwelijke activisten vrij te laten. Zij hadden actie gevoerd om het mogelijk te maken dat vrouwen auto’s mogen besturen. 10 andere activistes blijven echter in hechtenis.