Monumentale kathedraal Notre Dame grotendeels vernietigd in hels inferno

Redactie GFC Nieuws — “De beroemde Notre Dame de Paris, de kathedraal in Frankrijk waar drie relikwieën van Christus worden bewaard, is zijn iconische torenspits kwijt. Het dak van de kathedraal stortte maandagmiddag bij een felle brand in. Een woordvoerder van de brandweer denkt dat de karakteristieke torens behouden zullen blijven.

Eerder had Andre Finot, woordvoerder van Notre Dame, gezegd dat er niets van het frame over zou blijven.

Jean-Claude Gallet van de Parijse brandweer zei ’s avonds dat de hoofdstructuur van de kathedraal was gered. Er was echter nog steeds een risico dat sommige binnenstructuren zouden instorten, zei hij.

De brand begon maandagavond omstreeks 7 uur plaatselijke tijd. Over de oorzaak is officieel nog niets bekend, maar er zijn speculaties dat de vlammen ontstonden tijdens renovatiewerkzaamheden. Er waren geen persoonlijke ongelukken.

Een deel van de inventaris kon worden gered, maar het is nog niet duidelijk hoeveel van de kostbaarheden het inferno hebben overleefd.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal wordt beschouwd als de beroemdste gotische kathedraal ooit gebouwd. De eerste steen werd gelegd in 1163, en de bouw werd in 1345 voltooid.

De pittoreske glas-in-lood roosvensters zijn gemaakt van honderden ruitjes en tonen verschillende bijbelse afbeeldingen zoals apostelen en engelen. Waterspuwers en beelden omringen de kathedraal.

Beroemd zijn ook de drie relikwieën van Christus: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en een van de nagels waarmee Christus gekruisigd zou zijn.