fbpx
Monitoring genezen Covid-19-patiënten wordt voortgezet

GFC NIEUWS- Personen die met het coronavirus besmet waren en genezen zijn verklaard, zullen na deze periode nog verder gemonitord worden.

Dit zal nog in een breder kader met alle actoren verder worden besproken. Deze geruststelling gaf directeur Cleopatra Jessurun van Volksgezondheid tijdens de reguliere Covid-19 persbijeenkomst.

Eerder werd bekendgemaakt dat het ontslagbeleid van COVID-19 genezen patiënten was aangepast. Ofschoon de aanpassing is doorgevoerd, bestaat er volgens directeur Jessurun nog geen breed genomen draagvlak. Het ministerie van Volksgezondheid heeft gemeend om met de sectie Huisartsen van de Vereniging van Medici (VMS) van gedachten te wisselen over de zorg nadat de patiënten naar huis mogen.

Het is namelijk zo dat de publieke gezondheidszorg daarna nog doorgaat en het ministerie zal via het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) deze groep verder begeleiden. De samenleving en de genezen patiënten worden gerustgesteld dat ze verder gemonitord worden.

Verder gaf Jessurun aan dat het ministerie van Volksgezondheid en met name de directeur volgens de Besmettelijke Ziektewet van 1953 een immense verantwoordelijkheid heeft voor de publieke gezondheidszorg wanneer het komt op de uitbraak van een ziekte. Daarnaast heeft het ministerie de verantwoordelijkheid over de zorg van de personen die individueel positief zijn bevonden.

Volgens de vorige ontslagregeling werden patiënten pas naar huis gestuurd als de test tot tweemaal toe negatief was. Nu wordt een andere regeling toegepast, waarbij niet tweemaal negatief hoeft worden getest. Eenmaal een persoon is hersteld, komt het virus doorgaans niet meer voor in het lichaam van zo iemand.

“We zitten aan de veilige kant als wij rekenen vanaf de eerste dag dat de persoon ziekteverschijnselen vertoont tot en met veertien dagen daarna. Dat is het tijdstip waar je veilig kunt aannemen dat zo iemand geen virus meer uitscheidt en dus niet meer besmettelijk is voor anderen, ongeacht of de swab op dat moment positief is,” aldus infectioloog Stephen Vreden bij de persconferentie van vrijdag 13 juni.

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…