fbpx

Mondkapjes zorgen voor relatief meer asymptomatische coronabesmettingsgevallen

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- P. PETERSON, Ph.D.- Het gebruik van mondkapjes zorgt voor relatief meer asymptomatische coronabesmettingsgevallen.

gemberslank facebookQ | GFC NieuwsEr komt steeds meer bewijs dat het erg verstandig is om mondkapjes te gebruiken zodra de kans op besmetting met het coronavirus aanwezig is. In eerste instantie gingen experts ervan uit dat het gebruik van mondkapjes alleen effectief is bij het beschermen van anderen, omdat de mondkapjes de uitstoot van microdruppels en macrodruppels bij het ademen, praten, hoesten en niezen reduceren.

Maar volgens nieuw onderzoek hebben de mondkapjes voor de gebruikers zelf eveneens een beschermende werking met meerdere voordelen.

“De kans dat je ernstig ziek wordt, ook al raak je besmet met het coronavirus, wordt stukken kleiner als je steeds een mondkapje hebt gebruikt”, zegt dokter Monica Gandhi, infectiespecialist verbonden aan de universiteit van San Francisco in de VS.  

Hoe meer virusdeeltjes je naar binnen krijgt, hoe zieker je kan worden, is de uitleg. Des te minder virus je binnenkrijgt, hoe meer kans dat je weerstandssysteem alles netjes opruimt. En met het gebruik van een mondkapje verklein je het aantal virusdeeltjes dat je binnenkrijgt significant.

Indien je toch besmet bent geraakt, heb je vaker helemaal geen (asymptomatisch) of veel mildere klachten in vergelijking met diegenen die besmet zijn geraakt en nooit een mondkapje hebben gebruikt. De kans dat personen zonder mondkapjes meer virusdeeltjes naar binnen krijgen, is namelijk veel groter.

BEKIJK OOK
Zevende-dags Adventisten vieren 70-jarig jubileum

Volgens nieuw> onderzoek dat gepubliceerd is in The Journal of General Internal Medicine, is er bij toenemend gebruik van mondkapjes dus sprake van een relatief hoger aantal asymptomatische besmettingsgevallen of coronapatiënten met veel mildere klachten. Het gevolg is ook dat er veel minder mondkapjesdragers die toch besmet zijn geraakt, uiteindelijk sterven aan COVID- 19.

Internationale epidemiologen zien een duidelijk patroon. In landen waar er al lange tijd op grote schaal mondkapjes worden gebruikt, onder meer Thailand, Zuid- Korea, Singapore en Japan, zijn het aantal ernstige COVID-19- gevallen minder. Ook het aantal sterfgevallen is relatief lager in vergelijking met landen waarbij er niet vaak mondkapjes worden gebruikt. Het aantal asymptomatische en milde coronagevallen ligt in “mondkapjeslanden” relatief hoger.

Volgens dokter Monica Gandhi is een ander belangrijke voordeel, dat mondkapjesgebruikers die toch besmet zijn geraakt en asymptomatisch zijn, naar alle waarschijnlijkheid immuniteit hebben opgebouwd.

“If you get infected, but have no symptoms – that’s the best way you can ever get a virus. So always wear a mask”, aldus de topexpert op de Amerikaanse televisie.

Draag bij risicosituaties altijd een mondkapje ter bescherming van u en anderen!