fbpx
Mondkapjes zorgen voor relatief meer asymptomatische coronabesmettingsgevallen

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- P. PETERSON, Ph.D.- Het gebruik van mondkapjes zorgt voor relatief meer asymptomatische coronabesmettingsgevallen.

Er komt steeds meer bewijs dat het erg verstandig is om mondkapjes te gebruiken zodra de kans op besmetting met het coronavirus aanwezig is. In eerste instantie gingen experts ervan uit dat het gebruik van mondkapjes alleen effectief is bij het beschermen van anderen, omdat de mondkapjes de uitstoot van microdruppels en macrodruppels bij het ademen, praten, hoesten en niezen reduceren.

Maar volgens nieuw onderzoek hebben de mondkapjes voor de gebruikers zelf eveneens een beschermende werking met meerdere voordelen.

“De kans dat je ernstig ziek wordt, ook al raak je besmet met het coronavirus, wordt stukken kleiner als je steeds een mondkapje hebt gebruikt”, zegt dokter Monica Gandhi, infectiespecialist verbonden aan de universiteit van San Francisco in de VS.  

Hoe meer virusdeeltjes je naar binnen krijgt, hoe zieker je kan worden, is de uitleg. Des te minder virus je binnenkrijgt, hoe meer kans dat je weerstandssysteem alles netjes opruimt. En met het gebruik van een mondkapje verklein je het aantal virusdeeltjes dat je binnenkrijgt significant.

Indien je toch besmet bent geraakt, heb je vaker helemaal geen (asymptomatisch) of veel mildere klachten in vergelijking met diegenen die besmet zijn geraakt en nooit een mondkapje hebben gebruikt. De kans dat personen zonder mondkapjes meer virusdeeltjes naar binnen krijgen, is namelijk veel groter.

Volgens nieuw> onderzoek dat gepubliceerd is in The Journal of General Internal Medicine, is er bij toenemend gebruik van mondkapjes dus sprake van een relatief hoger aantal asymptomatische besmettingsgevallen of coronapatiënten met veel mildere klachten. Het gevolg is ook dat er veel minder mondkapjesdragers die toch besmet zijn geraakt, uiteindelijk sterven aan COVID- 19.

Internationale epidemiologen zien een duidelijk patroon. In landen waar er al lange tijd op grote schaal mondkapjes worden gebruikt, onder meer Thailand, Zuid- Korea, Singapore en Japan, zijn het aantal ernstige COVID-19- gevallen minder. Ook het aantal sterfgevallen is relatief lager in vergelijking met landen waarbij er niet vaak mondkapjes worden gebruikt. Het aantal asymptomatische en milde coronagevallen ligt in “mondkapjeslanden” relatief hoger.

Volgens dokter Monica Gandhi is een ander belangrijke voordeel, dat mondkapjesgebruikers die toch besmet zijn geraakt en asymptomatisch zijn, naar alle waarschijnlijkheid immuniteit hebben opgebouwd.

“If you get infected, but have no symptoms – that’s the best way you can ever get a virus. So always wear a mask”, aldus de topexpert op de Amerikaanse televisie.

Draag bij risicosituaties altijd een mondkapje ter bescherming van u en anderen!

Meer nieuws

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.