fbpx

Mondkapje kan virale blootstelling vaststellen uit gesprek van 10 minuten met geïnfecteerde persoon

GFC NIEUWSREDACTIE- Wetenschappers hebben een gezichtsmasker gemaakt dat veel voorkomende virussen, zoals influenza en het coronavirus, in de lucht kan detecteren in druppeltjes of aerosolen.

Het hoogsensitieve masker, gepresenteerd op 19 september in het tijdschrift Matter, kan de dragers via hun mobiele apparaten binnen 10 minuten waarschuwen als er gerichte ziekteverwekkers in de omringende lucht aanwezig zijn.

“Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het dragen van een mondkapje het risico op verspreiding en het oplopen van de ziekte kan verminderen. Dus wilden we een masker maken dat de aanwezigheid van een virus in de lucht kan detecteren en de drager kan waarschuwen,” zegt Yin Fang, de corresponderende auteur van de studie en een materiaalwetenschapper aan de Shanghai Tongji University.

Respiratoire pathogenen die COVID-19- en H1N1-influenza veroorzaken, verspreiden zich via kleine druppeltjes en aerosolen die door geïnfecteerde mensen worden vrijgegeven wanneer ze praten, hoesten en niezen. Deze virusbevattende moleculen, vooral kleine aerosolen, kunnen lang in de lucht blijven hangen.

BEKIJK OOK
Amazon Alexa is een "kolossale mislukking", op weg om dit jaar $ 10 miljard te verliezen

“Ons masker zou heel goed werken in ruimtes met slechte ventilatie, zoals liften of afgesloten ruimtes, waar het risico om besmet te raken hoog is,” zegt Fang. In de toekomst, als een nieuw respiratoir virus opduikt, kunnen ze gemakkelijk het ontwerp van de sensor bijwerken voor het detecteren van de nieuwe pathogenen, voegt hij eraan toe.

Vervolgens hoopt het team de detectietijd te verkorten en de gevoeligheid van de sensor verder te verhogen door het ontwerp van de polymeren en transistors te optimaliseren.

Ze werken ook aan draagbare apparaten voor een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder kanker en hart- en vaatziekten.