fbpx

Mogelijke oorzaken lage bloeddruk

Vaak is een lage bloeddruk fysiologisch en heeft het geen specifieke consequenties. Een kortdurende verlaging van de bloeddruk kan plaatsvinden bij flauwvallen. Om een bepaalde reden zetten de aders uit. Bloed verzamelt zich in deze aders, kortdurend krijgen de hersenen minder bloed en je verliest kortdurend het bewustzijn.

Een lage bloeddruk kan ook een verschijnsel zijn van een levensbedreigende situatie (shock) waarbij er een tekort aan circulerend bloedvolume dreigt. Oorzaken zijn bijvoorbeeld: ernstige hartproblemen en uitdroging. Uitdroging kan optreden na het verlies van veel vocht en zouten als gevolg van bij voorbeeld hevige transpiratie (zweten), heel hoge koorts, bloedverlies, vochtverlies door brandwonden, ernstige diarree, bepaalde medicijnen of extreme hitte.

BEKIJK OOK  Leonardo da Vinci’s artistiek talent werd mogelijk versterkt door oogafwijking

Voorkomen

Zorg dat je genoeg slaap krijgt. Beperk consumptie van cafeïnehoudende dranken. Drink veel water, helemaal bij warm weer of wanneer je een virale infectie hebt zoals verkoudheid of griep. Sport regelmatig. Sta niet te snel op. Verblijf niet te lang in sauna’s of hete baden. Eet niet te zwaar en rust even uit na het eten.