fbpx

Mogelijk langer leven voor hondeigenaren

Dit stellen Zweedse onderzoekers, die keken naar het verband tussen hartgezondheid en het hebben van een hond. Centraal stond tijdens het onderzoek of hondenbezitters meer of minder risico liepen op hart- en vaatziekten en overlijden dan niet-hondenbezitters.

De onderzoekers bestudeerden data tussen 2001 en 2012 van meer dan 3,4 miljoen personen tussen de veertig en tachtig jaar oud die geen verleden hadden van hart- en vaatziekten.

Hun gegevens werden gekoppeld aan zeven andere nationale databanken, waaronder twee registers met hondeigenaren (in Zweden is het verplicht je te registreren als hondeigenaar).

OOK INTERESSANT
Dame wacht na het werk tot alle collega's weg zijn omdat zij zich schaamt voor oude auto

Mensen met een hond liepen een kleiner risico op hart- en vaatziekten, bleek uit de studie. Het hebben van een hond lijkt met name een beschermende factor te spelen bij alleenwonenden; een groep die volgens eerder onderzoek een hoger risico loopt op hart- en vaatziekten en overlijden dan mensen in een meerpersoonshuishouden.

Alleenstaanden met een hond hadden 33 procent minder kans te overlijden en 11 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan alleenstaanden zonder hond.