OPINIE- Met verontrustende regelmaat worden wij in Suriname geconfronteerd met schokkende berichten over verkeersongevallen waarbij jonge, maar ook oudere mensen tragisch om het leven komen.
In een aanzienlijk aantal van deze gevallen wijst politieonderzoek uit dat er veel te hard is gereden of dat er alcohol in het spel was. Beide omstandigheden verhogen onmiskenbaar de kans op ernstige, zelfs dodelijke ongevallen.
Natuurlijk wenst niemand, bezield met een greintje menselijkheid en gezond verstand, dat iemand het leven laat of ernstig gewond raakt in dergelijke omstandigheden.
Toch kunnen we niet voorbijgaan aan het feit dat individuen zelf ook een verantwoordelijkheid dragen. Onze gedragingen, onze keuzes in het leven, kunnen het risico op ongelukken enorm vergroten of verkleinen.
De cruciale vraag die oprijst, is of we daadwerkelijk medelijden zouden moeten voelen met volwassenen die bewust de snelheidsregels negeren of onder invloed de weg op gaan, terwijl ze zich volledig bewust zijn van de potentieel catastrofale gevolgen van hun daden.
Persoonlijk ben ik al geruime tijd opgehouden met het voelen van medelijden voor dergelijke verkeersovertreders, in de tragische gevallen dat zij hun roekeloosheid met hun leven moeten bekopen. Mijns inziens hebben zij hun lot in zekere mate zelf gezocht.
Wat echter oprecht pijnlijk blijft, zijn de onschuldige slachtoffers die betrokken raken in deze ongevallen. Deze mensen, die zich bevonden op de verkeerde plaats op het verkeerde moment, verdienen ons medeleven en onze rouw.
R. Pinas
DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.