fbpx

Moet u kip afspoelen met water voor het koken?

Veel mensen spoelen een kippenfilet (maar ook rauwe vis, garnalen…) met water voor ze de kip bereiden. Ze denken ten onrechte daarmee mogelijk schadelijke organismen te kunnen vermijden. Bovendien beseffen ze niet dat ze de zaak misschien zelfs erger maken.

Campylobacter

Veel kippenvlees is besmet met Campylobacter. Dat is een bacterie die leeft in de darmen van dieren en via hun uitwerpselen bijna overal voorkomt, onder meer op het vlees van geslachte kippen. Campylobacter kan ernstige voedselinfecties veroorzaken. J

Het helpt niet om de kippenfilets af te spoelen. De enige manier om een besmetting met Campylobacter te voorkomen is het vlees voldoende te verhitten. Alleen als u het vlees door en door bakt, worden alle bacteriën gedood.

Kruisbesmetting

Door de rauwe kippenfiets af te spoelen onder de kraan, kan u er onbewust voor zorgen dat de bacteriën die erop zitten via waterspatten in de keuken verspreid worden, en bijvoorbeeld terecht komen in een glas water, op groenten die u al gewassen hebt, op de snijplank, enzovoorts.

BEKIJK OOK
PAHO ondersteunt Suriname HEARTS-initiatief middels donatie

Om kruisbesmetting (waarbij bacteriën van de kip op andere voedingsproducten terechtkomen) te vermijden, is het belangrijk dat u een aantal hygiënemaatregelen in acht neemt.

• Was uw handen voor het koken en na het aanraken van rauw vlees. Problemen ontstaan vaak omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgepakt, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
• Was keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.
• Gebruik aparte snijplanken en messen voor rauw en gaar vlees, en voor groente.
• Gebruik bij het bereiden van voedsel nooit schalen, vorken of messen waar al rauwe producten op gelegen hebben zonder ze eerst grondig gereinigd te hebben.
• Ga voorzichtig om met druipvocht van ontdooide kip.
• Bewaar kip in de koelkast, bij een temperatuur van 4 °C. Invriezen kan ook. Dit vermindert het aantal Campylobacter-bacteriën, maar het doodt niet alles. Als u ontdooit in de microgolfoven moet u het vlees direct daarna bereiden.