Moet het rechtssysteem buigen voor mogelijke dreigende reacties van een politieke achterban?

ndp

OPINIE – In aanloop naar de cruciale zitting van het Hof van Justitie in Suriname op 20 december, waar Desi Bouterse zich moet verantwoorden voor zijn rol in de 8 decembermoorden, komt activist, politica en ondernemer Maisha Neus naar voren met een opmerkelijke oproep.

Neus hoopt dat Bouterse afwezig zal zijn op de zitting. Haar redenen roepen vragen op bij critici die juist een veroordeling van de voormalige president willen zien.

Neus benadrukt haar vrees voor mogelijke ongeregeldheden rondom het gerechtsgebouw als Bouterse wel aanwezig zou zijn. Ze wijst op de emotionele reacties van Bouterse’s aanhangers en suggereert dat de aanwezigheid van de voormalige leider tot ondoordachte acties zou kunnen leiden. Deze stelling roept de vraag op of het rechtssysteem moet buigen voor de mogelijk dreigende reacties van een politieke achterban.

Wat opvallend is, is Neus’ insinuatie dat de ‘Top Geheim’ dreigingsanalyse bewust is uitgelekt. Ze beweert dat de huidige president Chan, door maatschappelijke onrust te omarmen, mogelijk de noodtoestand wil uitroepen om zo zijn macht verder te vergroten. Dit roept de vraag op of deze uitspraken een doordachte analyse zijn of eerder een samenzweringstheorie, aangezien er geen concrete bewijzen worden geleverd voor dergelijke aantijgingen.

Het is intrigerend dat Neus niet gelooft dat Bouterse vrijgesproken zal worden, maar haar hoop vestigt op het handhaven van rust door de NDP-leider. Dit doet de vraag rijzen of er politieke motieven schuilgaan achter haar oproep voor Bouterse’s afwezigheid, met als doel het vermijden van mogelijk ongemakkelijke confrontaties tussen aanhangers en de autoriteiten.

Het is van groot belang om kritisch te blijven in de aanloop naar deze belangrijke zitting en te onderzoeken of de oproepen voor Bouterse’s afwezigheid gebaseerd zijn op bezorgdheid voor de openbare orde of dat er politieke manoeuvres plaatsvinden achter de schermen. In een tijd waarin gerechtigheid centraal moet staan, mogen persoonlijke belangen niet de overhand krijgen boven het streven naar waarheidsvinding en verantwoording.

Een kritische burger

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud