fbpx

Moestuinenproject TPMS ook in Coronie

De Stichting The Positive Movement Suriname(TPMS) heeft afgelopen zondag een presentatie verzorgt over het landelijk moestuinenproject. Deze presentatie werd gehouden in de multifunctionele zaal aan de Gusje Oststraat te Coronie.

Clyde Ford, voorzitter van de stichting, voert dit project uit met ondersteuning van het ministerie van LVV. Districtssecretaris A. Rigters gaf een korte uitleg hoe belangrijk het is om zelf te planten en wat de voordelen daarvan zijn.

Coördinator Regio West van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij, Guido van der Kooye zegt dat zelf planten de beste manier is om gezond te blijven, omdat de zekerheid er bestaat dat de beplanting op een gezonde wijze geschied.

Erwin Wongsodjiwo van Agro Coöperatie Kwana Opo W.A had het over hydroponics systeem. Dit is een geavanceerd systeem waarmee je op een eenvoudige, leerzame en leuke manier je eigen gewassen (groente, fruit en kruiden) voor thuis of grootschalige commerciële doeleinden kunt kweken.

Ford gaf aan dat er veel voordelen verbonden zijn aan zelf planten, maar toch is niet iedereen bereid of gemotiveerd om dat te doen. Stichting The Positive Movement wil hierin verandering brengen door in elk district mensen te stimuleren om een moestuin aan te leggen. De stichting is van plan om een wedstrijdelement hieraan te verbinden, door het district met de mooiste moestuin te belonen. Zelf planten maakt het leven goedkoper en zorgt voor een gezonde levensstijl.

OOK INTERESSANT
Newmont Suriname ondersteunt renovatie Multifunctioneel Centrum te Snesiekondre

Enkele aanwezigen werden in de gelegenheid gesteld om een plant in de grond te stoppen op het terrein van het commissariaat. Het is volgens Ford de bedoeling om geregistreerden verder te begeleiden en te trainen in het onderhouden van hun moestuin.

De stichting wil ook een biologische markt opzetten in Coronie. Deze is een markt waar vooral mensen die geen tijd hebben om zelf te planten, onbespoten landbouwgewassen, waaronder groenten en fruit kunnen kopen.

Tenslotte werd er verschillende groente- en fruitzaadjes verdeeld en ook ten verkoop aangeboden. Ook was er sprake van een loterij, waarbij winnaars in aanmerking zijn gekomen voor verschillende prijzen.(GFC)